Partistøtte: Her er reglerne der blev omgået

Fem Venstre-politikere, blandt dem næstformand Kristian Jensen, og en konservativ politiker oplyste ikke til myndighederne, at de fik 25.000 kroner i støtte fra Saxo Bank under valgkampen i 2007, og dermed har de seks ifølge juraeksperter brudt reglerne, skriver Berlingske Tidende.

De seks er fem Venstre-folk - næstformand Kristian Jensen, de tidligere ministre Claus Hjorth-Frederiksen, Søren Pind og Karen Ellemann samt Kasper Krüger, den sjette er den konservative Kurt Scheelsbeck.

Her er reglerne for partistøtte i Danmark:

  • I 1995 indførte Nyrup-regeringen højere partistøtte sammen med De Konservative, mens Venstre var imod. Partistøtten blev hævet, fordi partierne mistede medlemmer, så de ikke længere kunne finansiere deres drift og valgkamp.
  • Som et kompromis satte man en grænse på 20.000 kroner. Hvis sponsorer støtter et parti med mere, skal de oplyse deres navn, men ikke beløbet i partiets officielle regnskab. Grænsen kan omgås ved at yde 19.999 kroner til alle folketingsmedlemmer, så sponsoren forbliver anonym.
  • Ifølge partistøtteloven straffes man med bøde eller fængsel op til fire måneder, hvis man giver urigtige eller mangelfulde oplysninger til myndighederne om partistøtte.
  • Venstre og De Konservative har "erhvervsklubber", hvor forretningsfolk betaler for at mødes med borgerlige partiledere og politikere.
  • Ingen dansk politiker er endnu blevet straffet efter bestemmelserne.
  • I den slags sager er der en forældelsesfrist på to år. Så i det her tilfælde vil ingen af politikerne blive straffet. Det vurderer juraprofessor Jørgen Aalbæk Jensen i Berlingske.

Kilder: Berlingske og Ritzau