Mejlhede: Camerons tale giver hovedbrud i EU

Camerons tale om indvandring og immigration giver hovedbrud i EU-kommissionen.

I hvert fald har man sjældent hørt så forsigtig en EU-reaktion, som den der kom fra kommissionen fredag, oven på Camerons meget direkte tale om immigration i Storbritannien.

Sådan lyder citatet fra kommissionen: ”Dette er britiske ideer, og de er en del af debatten. De skal diskuteres uden drama – og med ro og forsigtighed. Det er op til de nationale lovgivere at bekæmpe misbrug af (velfærds)systemet og EU-lovgivningen tillader dette….”

Sådan var ordene fra Junckers talsmand, og så er der vist heller ikke sagt for meget. Men mellem linierne er det let at læse: Bekymring, bekymring, bekymring. For hvad har Storbritannien gang i? Ønsker Cameron at fjerne fundamentet under en af EU's hovedsøjler: Arbejdskraftens fri bevægelighed? Ønsker han at diskriminere mellem britiske statsborgere og andre EU-borgere? Og ønsker han på sigt også at diskriminere mellem de tilrejsende EU-borgere, så nogle er mere velkomne i UK end andre?

Ordet forskelsbehandling blinker mere end rødt

Det kan i hvert fald være svært umiddelbart at se, at han overholder den fundamentale regel om, at EU borgere skal behandles lige. Altså at du behandler tilrejsende EU-borgere, som du behandler dine egne. Når Cameron fx foreslår, at immigranter skal have arbejdet i UK i fire år, før de kan få ret til visse sociale ydelser, så er han ifølge mange iagttagere på i en retning, hvor ordet forskelsbehandling blinker mere end rødt.

Hvis det er de, han er ude på, så får vi uden tvivl noget af et drama både frem mod valget i Storbritannien til maj og videre frem mod den folkeafstemning, som Cameron har lovet sin befolkning inden udgangen af 2017, hvis den genvælger ham som premierminister.

Han lægger selv op til, at hans krav til EU vil kræve traktatændringer. Nuvel, det kan være mere end svært at få gennemført, da det kræver at alle 28 lande er enige med Cameron, og lige nu er det mildt sagt svært at se, hvorfor en del østeuropæiske lande skulle klappe i deres hænder over Camerons melding. Hvis Camerons krav ikke bliver hørt, så siger han selv direkte, at han ikke længere kan garantere, at han vil plædere for et fortsat medlemskab af EU ved den ovennævnte folkeafstemning.

Et kilo salt i såret

Man kan roligt sige, at han med fredagens tale kastede et kilo salt i såret på et i forvejen ømt og belastet forhold mellem EU og UK. Men samtidig rejser han en række problemstillinger og bekymringer, som deles langt ud over Storbritanniens grænser, når det gælder, hvem der skal have uhindret adgang til et skattefinansieret velfærdssystem. Vi behøver bare at sige SU og børnepenge, så ved alle nok, hvad det handler om fx i Danmark.

Det bliver derfor spændende at følge de næste dages reaktioner fra Tyskland, Polen og ja Danmark ... Og det bliver virkeligt interessant at se, hvordan den nye kommission med Juncker i spidsen vil undgå at debatten bliver både dramatisk, hidsig og uforsigtig ...