Regeringen om Venstres angrebsmanual: Fyldt med usandheder

Onsdag kunne TV 2 offentliggøre Venstres fortrolige debatmappe, der blandt andet indeholder vejledninger til at angribe regeringen på specifikke punkter.

Manualen fastslår for eksempel, at regeringsgrundlaget har lovet ’guld og grønne skove,’ for 12 minutters arbejde. Og at regeringspartierne før valget lovede at afskaffe 24-årsreglen. Begge løfter der ikke blev overholdt.

Flere repræsentanter fra regeringspartierne anklager den såkaldte ’angrebsmanual’ for at bygge på direkte usandheder.

Camilla Hersom, der er gruppeformand for De Radikale Venstre, siger til TV 2 NEWS.

- Jeg synes, at man i høj grad overskrider grænsen for, hvad der er rimeligt, når vi taler om politiske kampagner.

Hun mener ikke, at det er fair, at Venstre påstår at regeringen har lovet at afskaffe 24-årsreglen, når det kun var De Radikale Venstre, der havde det synspunkt.

- Det har jo været helt klart, at det ikke har været regeringens politik. Og det kan enhver se selv, hvis de slår op i regeringsgrundlaget. Jeg synes, Venstre er langt ude over, hvad der er acceptabelt i forhold til, hvordan de klæder deres kandidater på.

Socialdemokratiets politiske ordfører Ole Hækkerup er også kritisk overfor Venstres debatmappe.

- Det værste er det her med, at der står nogle ting, som direkte er usande. Det vil sige, at Venstre får sendt sine kandidater ud med nogle ting, som selv de godt ved ikke passer, siger han til TV 2 NEWS.

- Jeg tror desværre, at det betyder, at vi får en valgkamp, hvor der bliver snakket om løftebrud. Det vil sige, at man prøver at køre en skræmmekampagne. Og det er ærgerligt, at det kommer til at handle om proces i stedet for indhold, siger Ole Hækkerup.

Venstre afviser fejl

Venstres næstformand, Kristian Jensen, mener ikke, at der er usandheder i den omdiskuterede debatmappe.

- Det, vi gør opmærksom på i manualen, er, hvad det er for noget, regeringspartierne er gået til valg på, og hvilke valgløfter de har brudt. Jeg tror, at listen ville blive for lang, hvis vi skulle trykke dem alle sammen. Vi har valgt at gøre opmærksom på nogle steder, hvor regeringspartierne ikke holdt, hvad de lovede, siger han til TV 2 NEWS.

Han kan ikke genkende den kritik af debatmappen, som der bliver peget på.

- Manualen er ikke fuld af fejl. Den lægger vægt på, hvad regeringspartierne sagde før valget, og hvor har de brudt deres løfter.

- Margrethe Vestager gik ud i valgkampen og sagde, at en stemme på hende var en stemme på at få afskaffet 24-årsreglen. Og det gør vi også opmærksom på.

- Helle Thorning Schmidt gik til valg på, at hvis man arbejdede 12 minutter mere, så ville en masse problemer gå væk. Det lykkedes ikke for dem, de kunne ikke gennemføre det, de brød det løfte som Helle Thorning Schmidt gav før valget, siger Kristian Jensen.

Du kan læse, hvad der står i Venstres debatmappe her.