DF: Fra fire udbrydere til Danmarks største parti

En Megafon-måling viser, at Dansk Folkeparti ville blive Folketingets største parti, hvis der var valg i dag - et imponerende resultat for et parti, der endnu ikke har 20 på bagen.

DF's historier er med andre ord kort og turbulent - du læse om nøglepunkterne lige her:

1995: Partiets oprettelse

Fire folketingsmedlemmer melder sig ud af Fremskridtpartiet og opretter i stedet et nyt parti: Dansk Folkeparti. De fire udbrydere var Ole Donner, Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl og Poul Nødgaard. Pia Kjærsgaard bliver partiets formand og politiske ordfører.

- Vi vil føre en markant og klar udlændingepolitik. Befolkningen mangler et talerør, der kan fremføre deres holdninger på en sober måde, siger Pia Kjærsgaard ved oprettelsen.

1998: Det første valg

Dansk Folkeparti bliver en af de store vindere ved valget i marts 1998. 7,4 procent af stemmerne bliver det til. Men statsministeren efter valget hedder stadig Poul Nyrup Rasmussen (S), og dermed holdes Dansk Folkeparti uden for politisk indflydelse i perioden ...

1999: "Aldrig stuerene"

Ved Folketingets åbningsdebat i 1999 raser statsministeren over DF's politiske udmeldinger på udlændingeområdet.

- Uaset hvor mange anstrengelser, man gør sig ... set med mine øjne, stuerene bliver I aldrig, sagde Poul Nyrup Rasmussen fra Folketingets talerstol - et citat, der følger både DF og Nyrup de følgende mange år.

2001: Ind i varmen

Dansk Folkepartis fremgang fortsætter ved valget i november 2001, hvor partiets 12 procent af stemmerne gør det til landets tredjestørste - og samtidig er med til at gøre Venstres Anders Fogh Rasmussen til statsminister med DF som fast støtteparti til de skiftende VK-regeringer i de efterfølgende ti år.

2009: En ny stemmesluger

I 2007 skriver BT, at folketingsmedlem Morten Messerschmidt har hyldet Hitler under en fest i Tivoli. DF'eren benægter, men melder sig ud af partiet, indtil domstolene renser den unge politiker. Efterfølgende melder han sig ind i partiet igen og stiller op til EU-parlamentsvalget i 2009. Her stormer han ind med 284.500 stemmer. DF får ved valget 15,3 procent af stemmerne, og er Danmarks fjerdestørste.

2012: Dronningen abdicerer

Efter at have stået i spidsen for Dansk Folkeparti siden oprettelsen i 1995, træder Pia Kjærsgaard tilbage som formand og giver tøjlerne videre til en anden, der har været med siden starten: Kristian Thulesen Dahl.

2014: Ny rekord

Ved valget i år, fem år senere, forbedrer Messerschmidt sit resultat. Med 465.758 stemmer slår han Poul Nyrup Rasmussens rekord og bliver den dansker, der har fået flest personlige stemmer ved et EU-parlamentsvalg. Samtidig bliver DF med 26,6 stemmer det største danske parti ved valget.

Dansk Folkepartis resultater ved folketingsvalg

  • 1998 7,4 %
  • 2001 12,0 %
  • 2005 13,3 %
  • 2007 13,9 %
  • 2011 12,3 %