Ny aftale: Billigere varmeregning på vej

Der er billigere varmeregninger på vej til beboerne i danske landområder.

Sådan lyder et af punkterne i en ny energiaftale, som alle folketingets partier på nær Liberal Alliance onsdag formiddag er blevet enige om.

Aftalen hjælper forbrugere i landområderne, som har haft meget store varmeregninger, fordi de har været koblet op på fyr med naturgas.

50 kraftvarmeværker får med den nye aftale nu dispensation til at installere biomassekedler til varmeproduktionen, og det vil nedbringe varmeregningen for mange af beboerne i landområderne.

Om baggrunden for aftalen forklarer socialdemokraternes energiordfører Jens Joel.

- Værkerne får mulighed for at opføre en biomassekedel, som gør det billigere, end når de er bundet til naturgas. Og sidste gang vi lavede den her ordning for nogle andre værker, der gav det en reduktion i varmeregningen på 6-7000 kroner (om året, red.), siger Jens Joel til TV 2 News.

Han tilføjer:

- Bare fordi man bor langt væk og får varme fra et bestemt værk, kan det jo ikke passe, at man skal betale 30.000 kroner i varmeregning. De har hårdt brug for, at varmeregningen bliver sat ned, og det giver vi dem muligheden for, siger Jens Joel, der håber på, at den nye aftale giver en besparelse på 3000-4000 kroner.

Baggrunden for aftalen er, at partierne bag aftalen ikke ønsker, at kraftvarmeværkernes omstilling væk fra fossile kilder ikke må ramme de små værker for hårdt. Og den del vækker også glæde hos Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt:

- Vi giver de små decentrale kraftvarmeværker muligheden for frit at vælge brændsel. Og det betyder jo, at varmeprisen bliver lang lavere i række byer. 50 byer får en lavere varmeregning med den her løsning, siger han til TV 2 News. 

Minister: Det kommer ikke til at koste det noget videre

Klimaminister Rasmus Helveg Petersen er ligeledes tilfreds med aftalen.

På spørgsmålet om, hvorfor man ikke har lavet ændringerne før, når det både gavner folks pengepung samt miljøet svarer han:

- I hele regnestykket mangler der selvfølgelig nogle penge. Staten fik jo indtægt for den afgiftsbelagte brændsel, men det kommer ikke til at koste noget videre. Det bliver inden for 10 millioner kroner, siger han til Ritzau og tilføjer:

- Der kommer så nogle indtægter den anden vej, så det kommer nærmest til at gå op.

Som led i aftalen vil Asnæsværket få tilskud til at skifte kul ud med biomasse, oplyser ministeren.

Du kan læse mere om den nye energiaftale HER.