Vorherrebevares. Mand jer dog op, mænd

I den sidste tid har jeg bevæget mig ud i ligestillingsdebatten. Det er altid både sjovt og overraskende at hoppe ind i løvens hule og se hvad debatten byder på. Og hold nu op. Jeg kastede ligestilling ind på min Facebook til åben debat. Det kom der meget interessant ud af – om end lødigheden var temmelig varieret.

Mand nr. 1 mente at vide, at det er biologiske forskelle, der gør udslaget. (Ham var der ingen, der gad diskutere med).

Mand nr. 2 i debatten mente, at vi er feministiske gabehoveder, og at kvinder har fået mere i løn end mænd i de sidste 30 år. (Han røg af vennelisten – ikke pga statistikken, men pga sproget).

Mand nr. 3 kunne ikke genkende mand nr. 2s lønstatistik. (Det kunne jeg så heller ikke)

Mand nr. 4 ønskede lige barsel. (Fornuftig. Han underskrev sig i øvrigt ’foreningen MOR’)

Jeg sad ved skærmen og talte sekunderne, og ved mand nr. 5 kom den så; standardkommentaren: hvorfor kæmper I kvinder ikke for ligestilling for os mænd?

Vorherrebevares. For mig handler ligestilling netop om lige muligheder for begge køn. Og jeg er enig i, at mænd også har behov for ligestilling. Det er jo også det debatten handler om. Men hvis en mands eneste kommentar til ligestillingsdebatten er, at vi kvinder skal kæmpe hans sag, så er det godt nok en slap omgang.

Allerede ved mand nr. 7 kom det ultimative mandesvar: Vil du så også have værnepligt for kvinder?

Vorherrebevares igen. Selvfølgelig er ligestilling indenfor forsvaret også relevant. Men er det et vigtigt indspark til debatten? Eller endnu et mandeklynk?

Jeg skal spare jer for en længere analyse af debatten på min Facebookprofil. Men dette lille udsnit fik mig alligevel til tasterne. Jeg tager meget gerne kampen for begge køn. Men jeg bliver stærkt provokeret, når jeg får den påduttet. Når jeg ikke kan deltage i en ligestillingsdebat uden straks at blive mødt med krav fra mænd om, at jeg skal kæmpe deres kamp – og helst før jeg kæmper kvindernes.

Mand jer dog op. Tag kampen. Forlang lige muligheder. Dokumenter uligheden. Rot jer sammen. Sådan har kvinder gjort i årtier. Hvis min mors generation havde sat sig ned og ventet på, at mændene skulle gå til kamp for kvinderne, så stod vi sgu alle sammen stadig væk som forsørgede kvinder med forklæde på foran kødgryderne.

PS. Øv. Nu gjorde jeg det også selv. Ville skrive en blog om ligestilling og endte alligevel med at skrive mest om mænd. Vorherrebevares til mig selv.