Slagsmålet fortsætter: Venstre afviser lukning af DRs Underholdningsorkester

Underholdningsorkestret bliver lukket. Men til gengæld vil flere penge fremover blive skudt ind i et af DRs andre ensembler – Symfoniorkestret.

Sådan lyder et kompromisforslag, som DRs ledelse har fremlagt for kulturminister Marianne Jelved, og som Jelved netop har præsenteret for alle Folketingets kulturordførere på et møde i Kulturministeriet.

Det erfarer TV 2.

Beslutningen om at lukke Underholdningsorkestret blev truffet af DR som følge af sommerens medieaftale, hvor blandt andet erhvervslicensen blev afskaffet og DR dermed mistede en indtægt på omkring 75 millioner kroner. Et flertal uden om regeringen har imidlertid krævet, at DRs Underholdningsorkester bliver bevaret. Og de Konservatives kulturordfører Lars Barfoed gjorde det inden tirsdagens møde klart, at sagen i sidste ende kan tages op i Folketingssalen, hvor regeringen altså risikerer at få et flertal imod sig i sagen.

Venstre: Underholdningsorkesteret skal opretholdes

Det er endnu uklart, hvordan partierne, der har krævet Underholdningsorkestret bevaret, vil forholde sig til forslaget, men i hvert fald Venstre forholder sig lukne over for forslaget om en lukning.

Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, siger, at partierne har fortalt ministeren, at Underholdningsorkestrets bevarelse er en nødvendighed, før man kan nå til et kompromis.

- Der er ingen tvivl om, at Underholdningsorkestret skal opretholdes efter årsskiftet. Den melding gav vi til kulturministeren, og den melding står vi stadigvæk ved.

- Nu er vi blevet fortalt, at der kommer et kompromisforslag fra ministeren. Det kigger vi selvfølgelig på, men vores krav står stadig ved magt, siger Michael Aastrup Jensen.

Kulturminister Marianne Jelved har igennem hele forløbet afvist at ville blande sig i DRs beslutning om at lukke orkestret med henvisning til det såkaldte armslængeprincip.

TV 2 følger sagen…

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter