Joachim B. Olsen: - Tak til alle iværksættere

Vi befinder os midt i den årlige iværksætteruge, og bevågenheden omkring dansk iværksætterkultur er derfor større end sædvanlig. Men når ugen er omme bør vi fortsat have blikket stift rettet mod iværksætterne, begejstres over dem, der lykkedes, og rynke på brynene, når små virksomheder for eksempel tvinges til at betale til en kommunal affaldsordning, selvom de ikke producerer noget skrald.

Sagen er den, at iværksættere skaber rigtig mange arbejdspladser, når de lykkedes med at få succes, og derfor bidrager de massivt til vores samlede velstand og fælles velfærd. Nye virksomheder gør samtidig etablerede virksomheder mere produktive, fordi de introducerer nye måder at gøre tingene på og skaber mere konkurrence. Blandt andet derfor har vi brug for flere iværksættere i Danmark.

I dag præsenterer Liberal Alliance et omfattende iværksætterudspil, som består af en lang række tiltag, der vil gøre det nemmere og mere attraktivt at starte egen virksomhed. Vi tager udgangspunkt i nogle af de udfordringer, som iværksætterne selv peger på: Høje skatter og begrænset adgang til finansiering.

Vi foreslår blandt andet, at skatten på aktier sættes ned. Danmark er nemlig det land i Norden, hvor skatten på aktieindkomst er højest, og det gør det mindre attraktivt at investere i danske virksomheder. Konkret vil vi sætte den højeste skattesats på personlige aktiegevinster ned fra 42 procent til 30 procent, så vi kommer på niveau med vores nabolande. Vi tager derudover et definitivt opgør med den forhadte og skadelige iværksætterskat og foreslår, at virksomheders udbytter af de såkaldte unoterede porteføljeaktier gøres skattefrie, præcis som tilfældet er for avancer. Det kan lyde teknisk, men i praksis betyder det, at det bliver endnu mere attraktivt at investere i selskabsaktier end før iværksætterskatten overhovedet blev opfundet.

Der er forskel på at være en del af en lønmodtagerkultur og et iværksættermiljø, og det er ikke uden risici at starte egen virksomhed op. Mange iværksættere investerer al deres tid og mange penge i drømmen om egen virksomhed. Det kræver oftest hårdt arbejde og vilje til at gå ned i levestandard i opstartsfasen. Derfor skal der også være en ordentlig belønning for enden af vejen. Vi foreslår helt konkret, at alle kun betaler 10 pct. i skat af de første 10 millioner, de personligt tjener på salg af en eller flere virksomheder, som de har ejet og arbejdet for. Det betyder altså, at mennesker, som starter sin helt egen virksomhed op og med slid og slæb gør til en succes, der kan sælges, skal beholde meget mere til sig selv. Det giver flere penge til at investere i den næste, hvilket mange iværksættere typisk vil gøre.

Vi kalder det nye forslag for et 10-10-fradrag, og inspirationen kommer fra Storbritannien, hvor de har stor succes med en lignende ordning. Men i virkeligheden kunne vi nøjes med at kalde dette fradrag for en rimelig belønning og et fortjent skulderklap til de mange iværksættere, som Danmark har brug for.