Benhårdt opgør mellem Thorning og Løkke

Statsministerens Spørgetime i Folketinget i dag var generalprøven på det kommende folketingsvalg. Et benhamrende hårdt opgør mellem Løkke og Thorning. Det handlede om finansloven og den økonomiske politik. Thorning roste regeringens aftale med SF og EL, og Løkke rettede et hårdt angreb mod finansloven, fordi den ikke bidrager til vækst og flere jobs i den private sektor.

Helle svarede igen med, at beskæftigelsen i år er steget med 36.000 personer, og at regeringen samtidig har sikret velfærden med finanslovsaftalen. Tonen mellem de to var virkelig skarp. Det er første gang i 30 år, jeg nogensinde har hørt oppositionens leder kalde statsministerens indlæg for: ’ Forvrøvlet sludder’.

Den er ikke set før.

Løkke blev efter spørgetimen spurgt om, hvorfor han havde brugt så stærke ord, og han svarede: ’ Fordi det var den mest dækkende betegnelse’.

Hvorfor er denne sag vigtig?

Fordi det viser, at vi nærmer os valget. Og fordi dagens spørgetime også viste, hvor skillelinjen vil gå under den kommende valgkamp. Internt på Christiansborg var opfattelsen i går, at valget kommer allerede i begyndelsen af det nye år – måske februar.

Der er simpelthen ikke mere på regeringens dagsorden, efter finansloven er kommet på plads. Undervisningsminister Antorini sidder bag lukkede døre og fedter med en gymnasiereform, som ikke interesserer ret mange. Så skal regeringen have en aftale om EU-retsforbeholdet på plads.

Men derudover er blokken tom. Der er kun ministrenes lovkatalog, men ingen store regeringsprojekter. Derfor tales der om hurtigt valg i det nye år.

Hvad sker der nu?

Formentlig kommer regeringen på plads med en EU-aftale med Venstre, SF, K og LA. Men derefter venter vi bare på statsministerens nytårstale. Og valg.

Hvilke politikere vandt eller tabte i dag?

Dagens spørgetime viste adskillige toppolitikere i kampform. Helle og Løkke gik virkelig til stålet. Thulesen Dahl var lige teknisk nok, men som altid skarp. Pia Olsen Dyhr har en god form – hun er nok på regeringens side, men også i en slags opposition. Johanne Schmidt er rigtig god til at improvisere. Hun er som toppolitiker et naturtalent. Anders Samuelsen havde også en god dag – når han er god, er han skarp og underholdende.

De konservative stillede efter Lene Espersens exit med den nye politiske ordfører Mai Mercado, der ikke havde det helt let. Hun holdt sig til et stykke manuskript, hvori der indgik et citat med ordet ’røv’… Det vakte en del furore. Hun har en del at lære, men projektet er ikke håbløst, hvis hun bare optræder som sig selv og ikke udstyret med et stykke papir til oplæsning.

Alt i alt en meget spændende og skarp spørgetime.

Valget nærmer sig.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter

Hvad er spørgetimen?

Folketingets spørgetime blev indført sidste år som en ny debatform, hvor partilederne stiller spørgsmål til statsministeren.

Spørgetimen varer en time, hvor statsministeren i de første fem minutter har mulighed for at indlede med en kort redegørelse.

Derefter får lederen af det største parti uden for regeringen (Venstre) lov til at stille det første spørgsmål. Der er afsat to minutter til at stille spørgsmålet og to minutter til statsministerens svar. Herefter får partilederen ordet to gange af et minut - begge gange med tilsvarende tid til statsministerens svar.

Herefter vil de øvrige partiledere på skift få samme spørgemulighed. 

Engells overblik

"Engells overblik" er skrevet af Hans Engell selv og bringes løbende her på tv2.dk.

Hans Engell er tidligere forsvars- og justitsminister, formand for Det Konservative Folkeparti og chefredaktør på Ekstra Bladet. De seneste år har Hans Engell markeret sig som en af Danmarks mest fremtrædende politiske kommentatorer.