Derfor er det nemmere for rød blok at enes efter Vestager

Smilene var store, da forhandlere fra regeringen, SF og Enhedslisten trådte ud foran den ikoniske glasdør i Finansministeriet torsdag eftermiddag og meddelte, at man var nået til enighed om næste års finanslov.

Og de seneste ugers forhandlingsforløb har – blandt meget andet - vist, at rød blok har lettere ved at nå til enighed, efter at den tidligere så magtfulde radikale leder Margrethe Vestager har sagt farvel til dansk politik.

Sådan lyder analysen fra TV 2s politiske redaktør Anders Langballe.

- Noget af det, der har kendetegnet de tidligere forhandlingsforløb, regeringen har været igennem med Johanne Schmidt-Nielsen (Enhedslistens politiske ordfører, red.) har været, at på et tidspunkt er Vestagers stædighed blevet en helt central del af forhandlingerne. Det, jeg hører fra flere sider er, at hun havde en helt unik evne til at slå ned på meget små detaljer. Og nærmest forelæse for de andre ved forhandlingsbordet, hvordan verden egentlig hang sammen, siger Anders Langballe og fortsætter:

- Det har flere gange været med til at trække forhandlinger mellem regeringen og Enhedslisten ud. Og det har umuliggjort, at man kunne have et så smidigt og professionelt tilrettelagt forløb, som man har haft denne gang.

Den nye radikale leder, indenrigs- og økonomiminister Morten Østergaard agerer helt anderledes end sin forgænger, forklarer Anders Langballe.

- Det, der lyder samstemmende fra parterne ved disse forhandlinger er, at det i høj grad den nye radikale leder, der har muliggjort det her. Han er en langt mere smidig - nogle kalder det fingernem - politiker-type. Han er ikke belærende på klassisk radikal vis, i hvert fald ikke, hvis man holder ham op ved siden af Vestager, siger Langballe og uddyber:

- Det kan man så udlægge på to måder: Man kan sige, at han er en operativ og pragmatisk dygtig politiker. Eller man kan udlægge det på den måde, at han er en mand uden samme rygrad som Vestager – og dermed en, de andre nemmere kan løbe om hjørner med.

De seneste års eksempler på kold luft mellem regeringen og Enhedslisten har også illustreret, hvor afgørende personlige relationer er for politiske forhandlinger, forklarer Anders Langballe.

- Der slet ingen tvivl om, at personlige relationer betyder meget i dansk politik. Og min klare fornemmelse er, at det har Østergaard været bevidst om meget længe. Det jeg hører er, at han har arbejdet på at få opbygget ganske fornuftige relationer til både Pia Olsen Dyhr (SF-formand, red.) og Johanne Schmidt-Nielsen. Der er en helt anden kemi, en helt anden menneskelig relation mellem dem, end der var med Vestager. Finanslovsforløbet har vist, at det med lige at få drukket en citron-vand eller kop kaffe med sine politiske venner og fjender engang i mellem, kan have helt afgørende betydning, når man sidder med store politiske aftaler. 

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter