Hvor veluddannede er de syriske flygtninge i grunden?

Forleden fik jeg et såkaldt ”dejavu” – oplevelse af noget velkendt, som man pludselig ser igen. Jeg fik det, da jeg læste om de mange ”veluddannede” asylansøgere, der kommer til Danmark, og hvis evner under ingen omstændigheder må blive spildt som følge af dårlig integration. Det er ”integrationseksperter”, som peger på, at asylansøgerne er veluddannede. ”I modsætning til tidligere flygtninge”, hedder det endda.

Men desværre bakkes påstandene ikke op af statistikker. Men hvis de mange flygtninge nu virkelig er så veluddannede, burde det så ikke være en selvfølge, at de vender tilbage til deres land, når forholdene tillader det i stedet for at blive integreret? Men præcis her kommer mit dejavu ind i billedet. Jeg har jo oplevet det hele før. Også i 1980’ erne var de alle sammen veluddannede. Og i 1990’ erne var de alle sammen veluddannede. Uden at det i øvrigt hjalp ret meget.

Men i 1980’ erne og 90’erne lod man i det mindste som om, at de mange asylansøgere en dag skulle hjem igen. Det er man holdt op med. I stedet taler social- og integrationsminister Manu Sareen om, at man ikke må gentage tidligere tiders fejlslagne integration, men at asylansøgerne omgående skal ud på arbejdsmarkedet. Bare sådan uden videre? Uden danskkundskaber? Uden at de er blevet spurgt, om de nu også virkelig ønsker at respektere den danske kultur?

Det virker mildt sagt som forhastede konklusioner at påstå, at den aktuelle flygtningestrøm skulle være specielt veluddannede – for det har de jo alle sammen været. På den baggrund er det mærkværdigt, at asylansøgere fra den tredje verden stadig er overrepræsenterede i arbejdsløshedsstatistikkerne og i stedet trækker massivt på velfærdsydelser, ligesom de er overrepræsenterede i kriminalitetsstatikkerne. For de var jo efter sigende så veluddannede alle sammen?

Nej, det er naturligvis det rene vrøvl og spin fra regeringens side. Formålet er, at få indvandringen – for indvandring er, hvad det er – til at glide lettere ned hos befolkningen. Derfor skal danskerne have store forventninger til de nyankomne. I løbet af ingen tid vil de kunne indtage nogle af de mest specialiserede job i vores land. I hvert fald, hvis man skal tro på integrationseksperterne. Men var det ikke en idé at få udarbejdet nogle statistikker og måske se et par eksamensbeviser?

Og var det sĂĄ ikke ogsĂĄ – nĂĄr arbejdet nu alligevel er i gang – umagen værd at undersøge, om de mange asylansøgere har tænkt sig at ville lære dansk, tage en uddannelse, fĂĄ et arbejde og ikke ligge samfundet til last? For slet ikke at tale om, hvorvidt de nyankomne asylansøgere vil undlade at undertrykke deres kvinder og tvinge dem til at gĂĄ med tørklæde eller det, der er værre? Det kunne ogsĂĄ være interessant at fĂĄ en analyse af deres forhold til demokrati og ytringsfrihed – det var netop i Syriens hovedstad, Damaskus, at den danske ambassade gik op i flammer under muhammedkrisen. Â