Venstre om rød erhvervsklub: Godt de er blevet klogere

- Det glæder mig altid, når politiske modstandere ender med at give en ret.

Sådan lyder det fra Venstres næstformand Kristian Jensen oven på afsløringen af, at Socialdemokraterne i slutningen af november åbner en klub, hvor erhvervslivet for en pris på 15.000 kr. kan diskutere politik med partiets toppolitikere.

Venstre har i flere år haft en lignende ordning, som gentagende gange er blevet kritiseret af Socialdemokraterne for at skjule, hvem der bidrager til Venstres pengekasse.

Ligesom i Venstres erhvervsklub, ligger bidragene til den socialdemokratiske under de 20.000 kr., som er grænsen for, hvornår navnet på giveren skal offentliggøres.Og det får Kristian Jensen til sætte lighedstegn mellem de to.

- Der ligner meget Venstres setup, og det må jo betyde, at de er gået væk fra den kritik, de har haft af Venstres, siger Kristian Jensen.

Venstres næstformand fremhæver, at den tætte kontakt til erhvervslivet er med til at give idéer og inspiration til fremtidig politik.

Men hvorfor skal sådan en idéudveksling koste penge?

- De (virksomhederne, red.) betaler et kontingent, der hjælper med, at partiet kan drive den almindelige drift og holde partiforeninger i gang over hele landet, siger Kristian Jensen og tilføjer.

- Venstre har over 450 vælgerforeninger, og der er en liberal erhvervsklub med til at drive det.Det har vi aldrig lagt skjul på.

På spørgsmålet om, hvorfor deltagerne i Venstres erhvervsklub ikke bliver offenligtgjort, svarer Kristian Jensen:

- Vi har jo sagt hele vejen igennem, at kontingentet er under det niveau (20.000 kr.), som kræver offentliggørelse, og vi respekterer dermed, at nogen gerne vil være med, uden at deres navn dermed er forbundet med Venstre. 

Enhedslisten: Det er dobbeltmoralsk

Hos Enhedslisten vækker der forundring, at Socialdemokraterne vælger at lave en erhvervsklub, hvor bidragsydernes navne ikke bliver kendt for offentligheden.

Sådan lyder det fra partiets gruppenæstformand, Pernille Skipper.

- Jeg havde svært ved at tro på, at det var socialdemokraterne, der har lavet en erhvervsklub, en pengeklub, som vi ellers i fælles front har kritiseret Venstre og Konservative at have haft i mange år. Det er jo en måde at omgå de sparsomme åbenhedsregler, vi har i Danmark, på, siger hun til TV 2 NEWS.

Pernille Skipper kalder den nye erhvervsklub både pinlig og dobbeltmoralsk.

- Jeg vil sådan set opfordre socialdemokraterne til at være åbne omkring, hvem der deltager i de her møder, og præcis hvad det er for såkaldte holdninger, der bliver udvekslet.

- Problemet er jo at med sådanne konstruktioner som det her, så kan man få en mistanke om, at der bliver udvekslet holdninger for penge. Og det hører simpelthen ikke hjemme i dansk politik, siger Pernille Skipper.

Erhvervsklubberne

Både Venstre og Konservative har i årevis haft erhvervsklubber. 

Den Liberale Erhvervsklub.

Tilknyttet partiet Venstre. Har eksisteret i mere end ti år og var indtil for nyligt ledet af erhvervslederen Fritz Schur. Både møder og medlemsliste er hemmelig, og medlemmerne betaler i omegnen af 20.000 kr. for blandt andet at møde topfolk i Venstre. Pengene går herefter til Venstres partikasse, men her er det altså blot oplyst, at pengene kommer fra Den Liberale Erhvervsklub. 

C-business.

De Konservatives erhvervsklub, der har eksisteret siden 2005. Som i tilfældet med Den Liberale Erhvervsklub er medlemslisten hemmelig og prisen for at være med omkring 20.000 kr. Ifølge Berlingske er formanden for C-business Arne Bang Mikkelsen, de er tidligere chef for Bella Center. 

Erhvervsforum Vækst DK.

Socialdemokraternes nystartede erhvervsnetværk. Første møde skal finde sted 24. november. Erhvervsfolk kan - mod en betaling på 15.000 kroner - få lov at deltage i møder med S-toppolitikere. Medlemslisten er - som i C-business og Den Liberale Erhvervsklub - hemmelig, og pengene fra erhvervslederne går til den socialdemokratiske partikasse.