Finanslov med sælger-kaj

Mere eller mindre drama. Ind og ud af glasdøren foran Finansministerens kontor. Drypvise læk fra forhandlingerne.  Del-forlig i håb om almindelig anerkendelse. De fleste store politiske aftaler har deres element af ”sælger-kaj” over sig.

Med årets finanslov ser vi det igen, hvis vi havde glemt det.  Ganske vist er meldingerne stadig, at der er snubletråde også på områder, som endnu ikke er nået ud til offentligheden. Men det er svært at tro, at Johanne Schmidt-Nielsen og Pia Olsen Dyhr fornærmede forlader Bjarne Corydon og de øvrige regeringsforhandlere og i stedet lukker Venstres Lars Løkke Rasmussen ind af bagdøren. Med mindre da, at finansministeren overspiller sine kort.

Smilet bredt

Med det forbehold, at en politisk nervekrig kan tage magten fra forhandlerne og det hele bryde sammen på en måde, som ingen efterfølgende forstår, så må smilet foreløbig være bredt hos de forskellige sælger-kaj eller hvad spindoktorer og chefforhandlere egentlig hedder i de røde partier. Tag det offentliggjorte delforlig på sundhedsområdet i dag. Halvanden milliard kroner oven i de fem, som regeringen allerede har afsat.

Med flyvende fanfarer som en fodboldhymne før Champions League på forsiden af Politiken: ”Patienter væk fra hospitalsgange”. Men hvis vi læser det med småt, så er det kun de første 100 millioner, som er fundet til brug næste år. Resten venter. Og hvad kan den røde blok så egentlig love? Der kommer som bekendt et Folketingsvalg senest næste år med indbygget sandsynlighed for, at de blå partier retter finanslov og tal.

Mere til

Ganske vist er halvdelen af næste års hundrede millioner – halvtreds – afsat til at få patienter hjem fra hospitalets gangplads. Men med 98 kommuner er det altså kun en halv million pr. kommune i gennemsnit – eller svarende til ansættelse af en enkelt sygeplejerske hos hver af dem.  Mon ikke der trods alt skal mere til for at løse problemet.

Dog skal det med inden alt for meget pegefingeri, at SF-formand Pia Olsen Dyhr medgiver, at der er tale om en langsom start med et langt sejt træk. Men det bliver sandelig også en langsom affære, hvis vi skal gennem tilsvarende præsentation af delforlig på andre områder inden den endelige aftale.

Gennembrud venter Fortsætter det som begyndt, venter såkaldte gennembrud på social dumping. SF og Enhedslisten har heller ikke fortalt, hvad de får for den halvanden milliard, som Bjarne Corydon allerede har givet dem som indrømmelse på forhånd, da han præsenterede finansloven tilbage i august.

Der bliver penge til flere pædagoger, noget til klimaet og penge, som på papiret giver en lidt større lighed i det danske samfund – uden dog at kunne rette ret meget op på, at det i det store billede i disse år går den helt anden vej nærmest af sig selv.

Slagsmål udestår

Skal vi tro forhandlerne, udestår dog stadig det store slagsmål på dagpengeområdet, hvor de to røde støttepartier vil have markante fingeraftryk for at indgå den endelige aftale. Men selv om det næppe er en formsag, så må man tage delforligene som udtryk for, at forhandlerne har en til vished grænsende formodning om, at også dagpengeområdet og dermed finansloven kommer i mål.

Hvis det nu ender i rødt ingenting, vil tabet af politisk troværdighed være om ikke på niveau med OW Bunker, så dog næsten. Den falliterklæring har ingen af de røde partier brug for at gå til valg på næste år.

Men forliget kommer altså nok først tidligst i weekenden. Sælger-kaj skal lige slå til et par dage endnu.