Messerschmidt om skattefidus: Juncker må træde tilbage

Hvis det passer, at EU-landet Luxembourg har hjulpet en lang række af multinationale selskaber med at slippe for at betale skat af deres profit i Danmark og andre medlemslande, skal den nye formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker træde tilbage, da han var premierminister og finansminister i Luxembourg, mens fidusen blev benyttet.

Det fortæller Dansk Folkepartis medlem i Europaparlamentet, Morten Messerschmidt, til TV 2 News. Han mener, der skal nedsættes et udvalg, der skal undersøge, om Juncker har været med i fidusen eller ej.

- Hvis det viser sig, at Juncker har haft kendskab til og måske har været med til at styre det, så er det klart, at han ikke kan sidde som kommissionsformand. Hverken moralsk eller juridisk, siger han og fortsætter:

- Det virker temmelig bizart, at han som premierminister i Luxembourg kan have haft kendskab til denne fidus. Det tyder på, at Luxembourg ikke bare i mange år, men også meget omfattende, har favoriseret sig selv.

Derfor vil Morten Messerschmidt senere torsdag mødes med Margrethe Vestager, der er ny konkurrencekommissær under netop Jean-Claude Juncker i EU-Kommissionen.

- Det vil undre mig, hvis der ikke er opbakning til at finde ud af, hvad der er op og ned i den her sag. Man kan ikke leve med, at der går rygter om, at Juncker har forbrudt sig mod EUs regler, siger Morten Messerschmidt. 

Også EU-parlamentarikeren Jeppe Kofod (S) er enig i, at det kan koste Juncker jobbet, hvis det viser sig, at han har haft kendskab til skattesnyd. 

- Vi har brug for klare garantier fra Junckers side om, at han ikke har involveret hverken sig selv eller sit land i ulovligheder. Kan han ikke levere det, er han uegnet som kommissionsformand, skriver Jeppe Kofod i en skriftlig kommentar til Ritzau.

En række europæiske aviser - heriblandt Politiken - skriver torsdag om de nye oplysninger, som stammer fra en lækage fra verdens næststørste revisionsfirma, PWC.

Det er 548 skatteaftaler fra 2002 til 2010, som viser, hvordan PwC efter aftale med skattemyndighederne i Luxembourg opsætter selskabskonstruktioner, som fører overskud fra virksomheder som Ikea, Amazon, Heinz, iTunes og Volkswagen i andre EU-lande til Luxembourg.

- Uanset om der er begået ulovligheder eller ej, så virker det overvældende klart, at man bevidst og systematisk har snydt resten af EU's medlemslande for enorme skatteindtægter. Indtægter som burde være gået til hospitaler, velfærd, uddannelse og jobskabelse, men som i stedet er endt i skattely. Det er dybt forkasteligt, siger Jeppe Kofod.

Også skatteminister Benny Engelbrecht (S) kalder afsløringerne "rystende". Hvis oplysningerne passer, er det hans vurdering, at det åbenlyst må være et brud på statsstøttereglerne.