Se listen: Profiler på stribe siger farvel til Folketinget

Allerede inden valget er udskrevet står det klart, at en lang række af Folketingets profiler snart er fortid på Christiansborg.

Nogle har valgt at forlade posten som folkevalgt øjeblikkeligt, mens andre har besluttet ikke at genopstille ved det kommende valg, men fortsætter på posten valgperioden ud.

TV2.dk giver her et overblik over, hvem fra valget i 2011, der ikke er med på stemmesedlen næste gang:

  • SOCIALDEMOKRATERNE:

Karen Hækkerup: Var – ud over at sidde i Folketinget – justitsminister, da hun i begyndelsen af oktober 2014 meddelte, at hun forlod posten øjeblikkeligt. Hun er nu administrerende direktør i landbrugets interesseorganisation Landbrug & Fødevarer. Blev valgt til Folketinget første gang i 2005.

Ole Sohn: Mangeårigt Folketingsmedlem for SF, og fra oktober 2011 til oktober 2012 erhvervs- og vækstminister. Skiftede i forbindelse med SF’s regeringsexit til Socialdemokraterne, men har meddelt, at han ikke genopstiller.

Sophie Hæstorp Andersen: Blev valgt som regionsrådsformand i Region Hovedstaden ved kommunal- og regionsrådsvalget i november 2013. Hun genopstiller derfor ikke til Folketinget.

Jeppe Kofod: Blev valgt til Europa-Parlamentet ved valget i maj 2014 og genopstiller derfor ikke til Folketinget.

John Dyrby Paulsen: Socialdemokraternes udenrigsordfører John Dyrby Paulsen, meddelte i begyndelsen af januar 2015, at han efter ti år i Folketinget vil prøve noget andet, og han genopstiller derfor ikke ved næste valg. 

Torben Hansen: Genopstiller ikke.

  • SOCIALISTISK FOLKEPARTI:

Villy Søvndal: Meddelte i december 2013, at han med øjeblikkelig virkning trak sig som udenrigsminister og medlem af Folketinget grundet helbredsmæssige problemer. Var formand for SF i perioden 2005-2012.

Pernille Vigsø Bagge: Genopstiller ikke.

Anne Baastrup: Har meddelt, at hun ikke genopstiller ved næste valg. Beslutningen er truffet efter en længere sygdomsperiode, hvor Anne Baastrup havde orlov fra Folketinget.

  • ENHEDSLISTEN:

Per Clausen: Har siddet i Folketinget siden valget i 2005, men kan grundet partiets særlige rotationsprincip ikke stille op igen ved næste valg.

Frank Aaen: Har siddet i Folketinget siden valget i 2005, men kan grundet partiets særlige rotationsprincip ikke stille op igen ved næste valg.

Lars Dohn: Genopstiller ikke. 

  • RADIKALE VENSTRE:

Margrethe Vestager: Den nu tidligere økonomi- og indenrigsminister er taget til Bruxelles for at varetage posten som konkurrencekommissær. Her skal hun sidde de næste fem år, og derfor er Margrethe Vestager ikke opstillet til det kommende folketingsvalg.

Jeppe Mikkelsen: Folketingets yngste medlem, 23-årige Jeppe Mikkelsen, har valgt ikke at genopstille til Folketinget. Han udtalte tilbage i august, at Folketinget med tilhørende cirkus har frustreret ham, og at han vil kaste sig over nye udfordringer.

Nadeem Farooq: Radikale Venstres skatteordfører Nadeem Farooq genopstiller heller ikke. For to uger siden udtalte han selv til tv2.dk, at han har undervurderet det arbejdspres, der følger med ved at sidde i Folketinget. Nadeem Farooq blev valgt ind ved valget i 2011.

Christian Friis Bach: Den tidligere gruppeformand og forhenværende udviklingsminister Christian Friis Bach forlod i sommer Folketinget for at blive leder af FN´s økonomiske kommission for Europa (UNECE). Christian Friis Bach trådte i 2013 tilbage fra posten som udviklingsminister, efter han havde givet Folketinget urigtige oplysninger i den såkaldte GGGI-sag.

  • KONSERVATIVE:

Lene Espersen: Den tidligere partiformand og udenrigsminister meddelte i november 2014, at hun stopper i Folketinget. Hun skal fremover være direktør i Danske Arkitektvirksomheder, og overlader sin plads i Folketinget til Daniel Rugholm.

Tom Behnke: Tom Behnke genopstiller ikke ved næste valg. Det Konservative Folkepartis rets- og forsvarsordfører har efter udsagn brug for frisk luft efter mere end 20 år i Folketinget.

Benedikte Kiær: Benedikte Kiær vandt ved kommunalvalget i 2013 borgmesterposten i Helsingør. Ved den lejlighed forlod hun Folketinget, men selv om hun ikke genopstiller ved næste valg, vil hun ikke afvise en tilbagevenden til landspolitik i fremtiden

Per Stig Møller: Han havde ikke engang lyst til at stille op ved valget i 2011, men selvom det ved den lejlighed lykkedes Det Konservative Folkeparti at overtale Per Stig Møller til endnu periode i Folketinget, har han meldt ud, at denne tørn bliver den sidste.

Charlotte Dyremose: Charlotte Dyremose, der sidste år overtog Benedikte Kiærs plads i Folketinget, genopstiller ikke ved det kommende folketingsvalg.

  • VENSTRE:

Gitte Lillelund Bech: Forlod i 2013 Folketinget til fordel for et job i kommunikationsbranchen. Hun genopstiller derfor ikke ved det kommende valg.

Lykke Friis: Den tidligere klimaminister forlod i 2013 Folketinget for at vende tilbage til Københavns Universitet. Her bestrider hun posten som prorektor og genopstiller ikke ved næste valg.

Birthe Rønn Hornbech: Genopstiller ikke ved næste valg, da hun i en alder af 72 år gerne vil nå at have tid til at holde foredrag.

Karen Jespersen: Den tidligere socialdemokrat og nuværende Venstre-medlem Karen Jespersen genopstiller ikke ved næste valg.

Eyvind Vesselbo: Forlader dansk politik efter næsten 14 år i Folketinget. Udtaler selv, at han vil ud i "den store verden" og opleve andet end politik.

Ulla Tørnæs: Den tidligere undervisningsminister forsøgte uden held at blive borgmester i Holstebro ved kommunalvalget i 2013. Til gengæld blev hun valgt til Europa-Parlamentet i foråret og udtrådte ved samme lejlighed af Folketinget.

Henrik Høegh: Den tidligere fødevareminister har valgt ikke at genopstille ved næste valg.

Birgitte Josefsen: Genopstiller ikke.

  • DANSK FOLKEPARTI:

Jørn Dohrmann: Blev i foråret valgt til Europa-Parlamentet. Han har forladt Folketinget og genopstiller ikke.

Hvad er Engells analyse?

"Engells analyse" er skrevet af politisk kommentator Hans Engell selv og bringes løbende her på tv2.dk under valgkampen.

Hans Engell er tidligere forsvars- og justitsminister, formand for Det Konservative Folkeparti og chefredaktør på Ekstra Bladet.

De seneste år har Hans Engell markeret sig som en af Danmarks mest fremtrædende politiske kommentatorer. Ikke mindst på TV 2.

Danskernes Redaktion

Danskernes Redaktion på TV 2 består af ca. 30 studerende fra universiteter i hele landet.

De studerende suppleres af vores sociale medie-desk og har som opgave at overvåge de sociale medier for gode kommentarer, spørgsmål og andre relevante input til valgkampen.

Redaktionen vil agere bindeled mellem TV 2’s brugere, politikerne og TV 2’s flader under hele valgkampen.

Find os på de sociale medier og under hashtagget #tv2valg