S lægger luft til Helvegs vindmølleplan

Den radikale klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersens forslag om at firedoble vindkraften over de næste 30 år, har ikke generel opbakning i regeringen.

Socialdemokraterne beskriver det som en radikal soloudmelding, siger Jens Joel, klimaordfører fra socialdemokraterne.

- Der er ikke nogen tvivl om, at når vi skal være fossilfri i 2050, så kommer vi også til at lave en massiv udbygning på vind, og det kan der være rigtig god fornuft i. Det giver bare ikke så meget mening på nuværende tidspunkt at lægge sig fast på, hvor mange møller man skal stille op om ugen i 2040, siger Jens Joel til TV 2 NEWS.

Klimaministerens udspil vil betyde, at der skal sættes en havvindmølle op om ugen i 30 år, og det er altså for tidligt at lægge sig fast på et bestemt scenarie, mener Jens Joel.

- Vi synes, at det er for tidligt, og vi synes, at når man kigger på den her ting, så skal man selvfølgelig også se på, hvordan får vi flest arbejdspladser samlet set ud af det, og hvordan gør vi det på en måde, hvor vi ikke mister arbejdspladser på grund af konkurrenceevne, siger socialdemokraternes ordfører.

Ikke rygdækning

Dermed er regeringspartiet altså uenigt med ministeren på området, og klimaminister har ikke rygdækning i regeringen for sit forslag.

- Jeg vil meget gerne diskutere det, som ministeren siger, men når ministeren siger, at han som radikal vil lægge sig fast på vindscenariet, så siger jeg bare, at vi gerne vil udbygge med vind, vi skal bare gøre det på en måde, hvor det ikke koster arbejdspladser, siger Jens Joel.

Den gældende klimaaftale skal fornyes i 2018, og først her, vil det ifølge Jens Joel, give mening at blive mere konkret i forhold til fremtiden.

Også Venstre og Liberal alliance har givet klimaministerens forslag en lunken modtagelse, da de mener, at det vil sende en stor ekstra-regning ud til el-forbrugerne.

Ændre på afgiftssystemet

Jens Joel peger i stedet på, at der allerede i dag er problemer med at bruge den vindmøllestrøm, som allerede bliver produceret.

En ny analyse fra tænketanken Grøn Energi viser, at 27 procent af al vindmøllestrøm produceret i Vestdanmark hele sidste år, den blev solgt til udlandet til priser 21 procent under markedsprisen.

- Lige nu er der nogle konkrete udfordringer med at få vindenergi ind i vores energisystem. Det handler om, at der skal lægges nogle afgifter om, så vi kan bruges strømmen til at varme op med igennem varmepumper. Der er nogle strukturer lige nu, som gør, at vi ikke bruge vindenergien optimalt, og det skal vi have lavet om på, siger Jens Joel.

FAKTA: Se klimaministerens plan for kæmpevindmøller

Danmark skal satse på kæmpevindmøller frem mod 2050. Det mener den radikale klima- og energiminister, Rasmus Helveg Petersen.

Det er anden gang i denne uge, at ministeren kommer med en plan for klimaet. I tirsdags var det om en hurtigere udfasning af kul.

* Regeringen og Venstre er enige om, at Danmarks skal være fossilfrit i 2050, altså at der skal gælde et stop for brug kul og olie for at minimere belastningen på klimaet.

* Rasmus Helveg Petersen vil allerede i 2025 have kul udfaset helt. I det indgåede energiforlig skal kul være udfaset fem år senere - i 2030. Venstre afviser at fremrykke udfasningen.

* For at nå målene går klimaministerens forslag på, at vindenergien firedobles.

* Satser man på vindenergien, vil det betyde, at der skal sættes en havvindmølle op om ugen i 30 år.

* Havvindmøllerne er store møller og kan have en vingelængde på 80 meter, så vindmøllens vingefang er på over 160 meter.

* Højden på sådan en vindmølle er 220 meter op til øverste vingespids.

* Skal planen føres ud i livet, svarer det til at bygge en hel havvindmøllepark om året.

Kilde: Klima- og energiministeren, Politiken