Skipper om hackersag: Vores databeskyttelse er ti år bagud

En 21-årig dansker og en 30-årig svensker er torsdag blevet fundet skyldige i stå bag et elektronisk indbrud i et stort dataanlæg hos danske CSC, hvor de blandt andet har fået adgang til forskellige offentlige registre, herunder CPR-registret, politiets kriminalregister og det såkaldte Schengen-register over internationalt efterlyste personer. 

Ifølge retordfører for Enhedslisten, Pernille Skipper, viser hackersagen, at der er meget kritisable forhold hos både Rigspolitiet og hos CSC. Derfor vil hun have gravet dem efter i sømmene. 

- Lige nu sidder der faktisk en arbejdsgruppe og kigger på denne sag, og det, vi kan se, er, at der er et kæmpe problem omkring håndtering af vores personfølsomme oplysninger, også når vi udliciterer fra det private til offentlige virksomheder. Vi stiller ikke krav nok til, hvordan det skal håndteres, siger Pernille Skipper til TV 2 News og fortsætter:

- I løbet af retssagen har det været påstået, at det ikke var et 'zero day'-angreb (udnyttelse af et ukendt hul i sikkerheden, red.), men at CSC ikke havde lavet de opdateringer, som de skulle, og at det derfor var muligt pludseligt at hacke ind. Det skal vi have tjekket op på.

Derfor er der ifølge Pernille Skipper en lang politisk diskussion forude om, hvilke krav der skal stilles ved opgaver der omhandler personfølsomme oplysninger.

- Vi skal finde ud af, hvilke krav man skal stille ved denne slags opgaver. Hvorvidt det er sikkert at have personfølsomme oplysninger i hænderne på virksomheder, der har det at tjene penge som sit fremmeste formål og ikke det at passe på vores alle sammens private oplysninger, siger hun.

Af den grund mener hun at, at vi skal til at passe ekstra godt på, når vi fra den 1. november overgår til digital post fra det offentlige.

- På et generelt plan mener jeg godt, at man kan frygte det. Jo mere vi digitaliserer, jo mere vi registrerer og gemmer, jo mere kan det også gå galt, hvis ikke vi passer på. Det har vi set ved denne sag og ved Se Og Hør-sagen. Der har vi set, at vores databeskyttelse simpelthen er minimum ti år bagud, siger Pernille Skipper og fortsætter:

- Det skal vi have gjort noget ved. 

Strafudmålingen for de to hackere finder sted fredag.