Han vil have monstermøller - én ny hver uge

En monstermølle opsat på havet. Hver uge. Året rundt. I 30 år. Det er klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersens (R) vision, som han fremlægger i dagens Kronik i Politiken.

- Regeringen vil være fossilfri i 2050. Der er mange veje til Rom, og vi radikale vælger vindvejen, siger Rasmus Helveg Petersen til Politiken.

- Det betyder en firedobling af vindmøllekapaciteten, det betyder flere arbejdspladser, mindre luftforurening, og så betyder det energiuafhængighed, når Nordsøen løber tør for olie og gas, siger han.

Ministerens udmelding kommer på basis af en række scenarier udarbejdet af Energistyrelsen, som viser forskellige veje til fossilfrihed. Vindvejen er et scenarie med meget vind og en mængde biomasse, der svarer til, hvad der kan produceres i Danmark.

Andre scenarier baserer sig på en stor import af biomasse i form af træpiller, som kan erstatte kullet i de eksisterende kraftvarmeværker.

- Jeg synes ikke, vi skal investere i at brænde verdens skove af, siger Rasmus Helveg Petersen med henvisning til, at biomasse er en begrænset ressource, og at det ikke kan erstatte kul i stor skala.

Han bakkes op af professor Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning fra Aalborg Universitet.

- Det er et realistisk scenarie, ikke mindst fordi det optimerer den danske biomasseproduktion, og fordi det sikrer, at vi bliver mindre følsomme over for prisen på træpiller, siger Brian Vad Mathiesen til Politiken.

Både regeringen og Venstre er enige om, at vi skal være fossilfri i 2050. Men der er ikke enighed om tempoet og vejen. Klimaordfører Lars Chr. Lilleholt (V) mener, at det går alt for stærkt med udbygningen af vind i Helvegs forslag.

-Vi er blandt de lande i Europa, der har den højeste andel af havvind i vores energiforsyning, og med det her forslag giver vi dødsstødet til de virksomheder, som har et højt energiforbrug, siger Lars Christian Lilleholdt til TV2 NEWS.

FAKTA: Se klimaministerens plan for kæmpevindmøller

Danmark skal satse på kæmpevindmøller frem mod 2050. Det mener den radikale klima- og energiminister, Rasmus Helveg Petersen.

Det er anden gang i denne uge, at ministeren kommer med en plan for klimaet. I tirsdags var det om en hurtigere udfasning af kul.

* Regeringen og Venstre er enige om, at Danmarks skal være fossilfrit i 2050, altså at der skal gælde et stop for brug kul og olie for at minimere belastningen på klimaet.

* Rasmus Helveg Petersen vil allerede i 2025 have kul udfaset helt. I det indgåede energiforlig skal kul være udfaset fem år senere - i 2030. Venstre afviser at fremrykke udfasningen.

* For at nå målene går klimaministerens forslag på, at vindenergien firedobles.

* Satser man på vindenergien, vil det betyde, at der skal sættes en havvindmølle op om ugen i 30 år.

* Havvindmøllerne er store møller og kan have en vingelængde på 80 meter, så vindmøllens vingefang er på over 160 meter.

* Højden på sådan en vindmølle er 220 meter op til øverste vingespids.

* Skal planen føres ud i livet, svarer det til at bygge en hel havvindmøllepark om året.

Kilde: Klima- og energiministeren, Politiken