Klimaminister vil droppe kul før planlagt

Danmark skal gå forrest og udfase kulfyring allerede fra 2025, selv om det først er planlagt til at ske i 2030 ifølge energiforliget mellem en række partier.

Det siger klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) til dr.dk

- Jeg har bedt mit embedsværk se på, hvad der kan gøres for at stoppe kulafbrændingen allerede om ti år. Det vil vi selvfølgelig gøre sammen med branchen. Jeg har ikke taget stilling til, hvordan vi skal nå målet, siger Rasmus Helveg Petersen.

- Men jeg vil gerne se på, om vi for eksempel skal forbyde kul.

Kul udgør i dag knap en femtedel af Danmarks energiforbrug, og socialdemokraterne lytter gerne til klimaministeren.

- Jeg ser meget frem til, hvad udvalgsarbejdet viser og vil selvfølgelig støtte op om en seriøs grøn omstilling, hvis det kan gøres på en måde, så vi stadig kan bevare vor konkurrenceevne og job i Danmark, siger energiordfører Jens Joel (S).

Derimod advarer Dansk Energi mod at ramme danske kulkraftværker.

- Hvis dét, ministeren vil, er at lukke effektive danske kulkraftværker for så at øge den danske import af mere forurenende tysk brunkul, så er det jo helt tosset, siger adm. direktør Lars Aagaard, Dansk Energi.

Venstre advarer klimaministeren mod at ødelægge danske virksomheders konkurrenceevne.

- Vi frygter, at det vil føre til massive ekstra regninger, ikke mindst for danske el- og varmeforbrugere. Man kan ikke omstille i det her meget, meget hurtige tempo, som ministeren lægger op til, siger Venstre energiordfører, Lars Chr. Lilleholt.

Danmark er ved at omlægge energiforbruget fra kul til vand og biomasse indtil 2030.