Nærområderne: Tag flere flygtninge, Europa

Flygtninge skal hjælpes i nærområderne, lyder et af de mest brugte argumenter i den højspændte debat om de store flygtningestrømme herhjemme.

Men fra de selvsamme nærområder lyder nu den modsatte appel: Tag imod flere flygtninge, Europa.

Opfordringen kommer fra en række af Syriens nabolande, der lige nu oplever et historisk høj antal mennesker, der flygter fra borgerkrigen i Syrien.

I alt er mere end tre millioner mennesker flygtet fra Syrien som følge af den blodige konflikt, skriver nyhedsbureauet Associated Press. Langt de fleste er blevet i nærområderne: Eksempelvis har Libanon, med en befolkning på 4,5 millioner mennesker, taget imod mere end en million flygtninge. Til sammenligning har lidt over 10.000 sygt asyl i Danmark i løbet af 2014 - mens tallet fra 2013 er 7557.

- Den massive tilstrømning af syrere til fattige områder, der er totalt uforberedte til at klare sådanne pludselige byrder, har haft en destabiliserende effekt, med en bred vifte af udfordringer og trusler, der tilsammen udgør en grobund for ekstremisme og vold, sagde Libanons premierminister Tammam Salam ifølge Associated Press på en konference i Berlin tirsdag.

Ud over appellen til Europa om at tage imod flere flygtninge, savner de pressede lande i nærområderne også øjeblikkelig økonomisk hjælp til at håndtere de millioner af flygtninge.

LA og DF vil sende flygtninge tilbage

På Christiansborg har flere af borgerlige partier foreslået, at flygtninge, der ankommer til Danmark og søger asyl, skal fragtes tilbage til lejre i nærområderne.

Dansk Folkeparti forestiller sig, at danskdrevne flygtningelejre i nærområderne skal være under dansk kontrol med renlige forhold og adgang til mad, medicin og ordentlige senge at sove i.

Et lignende forslag er Liberal Alliance kommet med:

- Vi kigger på, hvordan kan vi hjælpe flest – og sandheden er, at vi kan hjælpe ti gange flere ved nærområderne, lød det fra partiformand Anders Samuelsen.

Venstre har kaldt forslagene ”spændende”, mens både regeringen og Amnesty International er kritiske.

- Jeg ved ikke, hvad de to partier tænker på. De skulle tage en tur ned til Libanon, der i øjeblikket huser 1,4 millioner flygtninge med en befolkning på fire millioner. De skulle tage at besøge flygtningelejrene i Tyrkiet, der har taget 1,5 millioner flygtninge. Der er rigtig mange flygtninge i de lande. Det er også naturligt, når det er i nærområderne, men de er under et kolossalt pres, sagde udenrigsminister Martin Lidegaard (R) eksempelvis om forslaget fra de borgerlige partier.

I sidste uge reagerede myndighederne i Kenya også på DF’s og LA’s forslag. Behold jeres flygtninge, lød budskabet fra Kenya, der selv er presset af mange flygtninge fra blandt andet nabolandet Somalia. Kenya afviser at ville tage imod somaliske flygtninge, der har søgt asyl i Danmark.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter