EL og SF: Skrot stramning af familiesammenføring

Regeringen bør skrotte sin stramning af reglerne for familiesammenføring, så asylsøgere straks kan få deres familie til Danmark og ikke skal vente i et år, hvis de ikke er individuelt forfulgt, men i stedet flygter fra en borgerkrig som i Syrien.

Det siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

- Jeg er lodret imod regeringens forslag om at fratage flygtninge, der kommer hertil, retten til at kunne få deres familie i sikkerhed. Når der er gået et år, vil man konstatere, at syrerne ikke kan sendes tilbage, og så vil de kunne få deres børn i sikkerhed, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

- Så må man håbe, at der ikke er sket noget med børnene i mellemtiden. Danmark tager 500 kvoteflygtninge om året. Det ville da være passende i denne situation, at vi for eksempel satte tallet op til 1000 årligt. Det ville være et stærkt signal at sende til resten af verden.

SF's integrationsordfører, Karina Lorentzen, mener, at De Radikale bør overtale Socialdemokraterne til at skrotte stramningen.

- Vi kan slet ikke forstå, at man overhovedet lægger op til at efterlade børn i krigszoner. Det er en gåde for os, hvordan De Radikale kan støtte det. regeringen har på intet tidspunkt indbudt til forhandlinger af det her.

- Derfor synes jeg godt, man kan betone, at De Radikale, som altid har været fair om flygtningebørn, kræver ansvarlighed fra sin regeringspartner og dropper det her forslag, siger SF'eren.

Indtil 26. oktober kom kun 744 syriske asylsøgere til Danmark mod 1932 asylsøgere i september. Man kan ikke konkludere, at der kommer færre, fordi menneskesmuglere og asylsøgere har hørt, at Danmark strammer regler for familiesammenføring, mener Johanne Schmidt-Nielsen.

- Det er temmelig useriøst at påstå, at faldet skyldes en bebudet stramning af reglerne for familiesammenføring af flygtninge i Danmark. Det er ikke ualmindeligt, at antallet af flygtninge går op og ned fra måned til måned. Det er simpelt hen for tidligt at konkludere.

Både Enhedslisten og SF mener, at nedgangen givetvis sker, fordi vinteren står for døren, og det derfor er blevet farligere at rejse.