Kommentator om ny Venstre-bog: Kan give 10 år med fjendskab

En ny single beskriver, hvordan der stadig hersker en ulmende fløjkrig og - kamp - i partiet Venstre. Singlen 'Aftalen i kælderen', som er en moderne e-bog, fra Zetland, handler om, hvad der reelt skete tilbage i juni, da Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, alligevel ikke gik af som formand, og hvordan han holdt Kristian Jensen væk ved blandt andet at tale om formandskab.

En bog, som Venstre-folk vil læse med stor interesse, vurderer politisk kommentator hos B.T., Søs Marie Serup:

- Den har en masse fine detaljer, som Venstre-kredse vil gå minutiøst igennem, når den udkommer og gætte på, hvem der er kilder til de anonyme citater, siger hun til TV 2.

Det er nemlig dét, som bogen primært bevæger sig på; og så med detaljer om, hvordan Kristian Jensen blandt andet smed Hernings borgmester, Lars Krarup, ud af et møde.

- Det er en detalje, der kan trække venskaber og fjendskaber i ti år frem, fordi det er et hemmeligt regnskab, og det regnskab vil gøres op en dag. Det bliver ikke lige nu, for der er et valg rundt om hjørnet.

Netop fjendskabet og uenigheden i Venstre bliver beskrevet i bogen, og det skal man huske på i fortællingen om Venstre, mener kommentatoren. Bogen fortæller også, at Kristian Jensen kunne have tvunget Lars Løkke Rasmussen til et ekstraordinært landsmøde med 43 støtter. Men selvom et formandsskifte aldrig blev en realitet, så fortæller Søs Marie Serup, at der stadig ligger spændinger i partiet:

- Selve personspørgsmålet blev parkeret i det her formandskab – et fællesskab mellem Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen, men de værdier der lå bag ved slagsmålet, og som singlen beskriver, det fik man aldrig taget, og det har Venstretoppen ikke turde røre ved siden. Der ligger stadigvæk en armlægning i Venstre; om Venstre er en moderne virksomhed, eller er det en folkelig bevægelse. Det er spændinger, der stadig ligger, og som man ikke har ro nok i projektet at turde adressere endnu, siger Søs Marie Serup.

- Venstre er et meget rystet parti, og slagsmålet er sådan set bare sat på pause, fordi man nu afventer valgresultatet, et folketingsvalg hvor man vil se, om det vil lykkes at genvinde regeringsmagten. Men lad os nu antage, at det lykkes, så vil man allerede næste dag mærke de fløje, der er opstået i det her formandsopgør, siger Søs Marie Serup.

Singlen bygger på samtaler med 34 politikere, medlemmer af Venstre og politiske iagttagere.