Klimaministeren: Jeg er faktisk glad

- Det her er bedre end noget andet, nogen andre er kommet med.

Sådan lyder det fra den danske klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) om den klimaaftale om EU’s mål for klima og energi i 2030, som blev indgået mellem de 28 EU-lande i torsdag nat.

Klima- og energiministeren havde gerne set en mere ambitiøs aftale, men han mener stadig, at EU’s klimaaftale kommer til at ”batte.”

- Vi (Danmark, red.) har muligvis givet os lid, men vi har sørme også flyttet de store forurenere i EU ret langt med aftalen. Det kommer til at batte noget i forhold til den samlede udfordring, der drejer sig om, at isen smelter og kloden opvarmes. Det her betyder, at de store industrielle lande i Europa skifter kurs og kommer over i noget grønnere, siger han til TV 2.

Greenpeace kritiserer aftalen som organisationen kalder lugtesalt fremfor chokterapi af klimaet. Det skyldes blandt andet, at det ikke lykkedes de 28 EU-lande at blive enige om at mindst 30 procent af EU’s energiforbrug i 2030 skal komme fra vedvarende energi. I stedet blev landene enige om 27 procent.

- Jeg ville også gerne have haft en mere ambitiøs aftale, men jeg synes ikke, at de (Greenpeace, red.) har ret i, at den overhovedet ikke er ambitiøs, siger Rasmus Helveg Petersen.

Klimaredaktør: En blandet succes

Ifølge aftalen forpligter EU sig til at udlede mindst 40 procent mindre CO2 i 2030 i forhold til 1990 - og hvis man kun kigger på denne del af aftalen, kan man godt være tilfreds, lyder det fra Peter Bjerregaard, klimaredaktør på Ræson.

- Men hvis man kigger på de to andre mål, så er der meget at hente endnu, siger han og henviser blandt andet til, at landene blev enige om, at mindst 27 procent - og ikke 30 procent, som der var lagt op til - af EU's energiforbrug i 2030 skal komme fra vedvarende energi.

Samtidig skal man dog lægge mærke til, at aftalen også sender et signal til bl.a. Kina og USA

- De to lande kommer til forĂĄret med deres initiativer til den store klimakonference - COP21 - i Paris i Frankrig. Og set i det perspektiv, er det et klart signal, som EU sender, siger Peter Bjerregaard til TV 2.

Her er EU's mĂĄl for klima og energi i 2030:

  •  EU vil udlede mindst 40 procent mindre CO2 i 2030 i forhold til 1990. Dermed har EU et klart udspil med til næste ĂĄrs FN-klimatopmøde i Paris, COP21.
  • Der er endnu ikke sat tal pĂĄ, hvor meget de enkelte lande skal levere for at nĂĄ den CO2-reduktion, der ikke er omfattet af EU's system for CO2-kvotehandel.
  • Mindst 27 procent af EU's energiforbrug i 2030 skal komme fra vedvarende energi. MĂĄlet er bindende pĂĄ EU-plan, men er heller ikke fordelt pĂĄ lande.
  • Endelig sættes et ikke-bindende mĂĄl om at udnytte energien bedre. I 2030 skal man kunne støvsuge, opvarme boliger og køre bil med 27 procent mindre energi end i dag.
  • EU's fattigste og mest forurenende lande fĂĄr lov at vedblive med at uddele en andel gratis forureningskvoter til deres tunge industri og energisektor.
  • SpørgsmĂĄlet er afgørende for Polen, der fĂĄr langt over 80 procent af sin energi fra CO2-forurenende kul, og som har en tung og dyr omstilling foran sig.

 /ritzau/