Radikale langer ud efter regeringens bistandsforslag

Kritikken breder sig i det der Radikale bagland, efter at udviklingsminister Mogens Jensen (S) onsdag aften meddelte, at en stor del af de øgede omkostninger, der er ved de mange asylansøgere, der i disse måneder kommer til Danmark, skal finansieres via den danske ulandsbistand.

- Jeg synes det er et ærgerligt forslag, lyder det fra Christopher Røhl, der er landsformand i Radikal Ungdom. Han mener, at pengene til de øgede asyludgifter bør kunne findes et andet sted end ved at tage dem fra ulandsbistanden.

- Man er i øjeblikket i gang med at bruge 30 milliarder på kampfly, og det synes jeg, sætter det hele lidt i perspektiv. Derudover har man i forbindelse med de igangværende finanslovsforhandlinger lavet et udspil, som indeholder to milliarder kroner, der ligger lidt løst, og som ingen ved, hvad skal bruges på. Dem kunne man for eksempel starte med at kigge på, i stedet for at tage fra de fattige lande, som man i virkeligheden bør hjælpe, særligt i øjeblikket, siger Christopher Røhl.

- Jeg synes det går meget stærkt med at smide det her på bordet, allerede før finanslovsforhadlingerne næsten er kommet i gang. Og jeg ser ikke det her som noget, Radikale ville smide på et forhandlingsbord. Tværtimod.

Så siger du dermed implicit, at du tror det her forslag kommer fra den socialdemokratiske del af regeringen?

- Ja, det vil være min opfattelse.

’Hænger ikke sammen’

Også Samira Nawa, der er folketingskandidat for Radikale Venstre, langer ud efter regeringens asylløsning.

- Det er jeg rigtig ærgerlig over, fordi udviklingsbistanden netop skal forhindre krig og nød, og dermed også forhindre, at der kommer flygtninge til Danmark. Så på den måde hænger det ikke rigtigt sammen. Jeg kan se, at finansieringen kommer ved at udskyde udviklingsprogrammer i både Afrika og Asien, og jeg mener ikke det er rimeligt, at det er de fattigste, der via udviklingsbistanden skal finansiere asyludgifterne herhjemme.

Onsdag meddelte justitsminister Mette Frederiksen, at 3000 personer søgte asyl i Danmark i september måned. Det er en stigning i forhold til august, hvor tallet var 2287.

Antallet af flygtninge i verden er på det højeste niveau siden Anden Verdenskrig – ifølge FNs Flygtningehøjkommissariat er mere end 50 millioner verden over på flugt.

Øverst på siden kan du se hele interviewet med Samira Nawa fra TV 2 News.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter