Niels Helveg om Hedegaard-sagen: Vi skal se beviser

Den tyrkiske regering har ikke noget at gøre med løsladelsen af den danske statsborger, der er sigtet for drabsforsøg på forfatter Lars Hedegaard. Sådan lyder det skriftlige svar fra de tyrkiske myndigheder.

Udmeldingen fra det tyrkiske udenrigsministerium kommer forud for, at Udenrigspolitisk Nævn i dag mødes om sagen.

Tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) kalder det en "klassisk udenrigspolitisk situation - med et dilemma."

 - På den ene side er det helt oplagt, at vi ikke uden videre bare kan tage den forklaring for gode varer. Vi er nødt til at bede om fra dansk side at se beviser. Den side af sagen skal selvfølgelig forfølges. Dilemmaet er jo så på den anden side, at netop i disse uger og måneder, har koalitionen imod IS hårdt brug for Tyrkiet. Vi har brug for at kunne føre samtaler med den tyrkiske regering, siger Niels Helveg Petersen.

- Så det er et klart dilemma. På den ene side har vi brug for at markere klart over for Tyrkiet, at det der er sket her, må vi altså have en forklaring på. På den anden side har vi brug for Tyrkiet og vi har brug for at Tyrkiet hjælper mod IS, lyder det fra Helveg Petersen.

Forud for mødet i Udenrigspolitisk Nævn forlyder det, at Danmark overvejer at gå gennem Europarådet. Hvad vil det betyde og er der opbakning til det?

- Det synes jeg, er en tiltalende idé. Europarådet har jo bl.a. til opgave at sikre overholdelsen af retsregler, så det synes jeg, er en tiltalende mulighed, siger Helveg.

Hvor slagkraftigt vil det være, hvis Europarådet går sammen om at udtale kritik?

- Det er et af instrumenterne i det bløde diplomatiske spil, men det er meget generende for de lande, der udsættes for Europarådets behandling af en sag af en sådan art. Det er ikke noget, Tyrkiet vil bryde sig om, lyder det fra Niels Helveg Petersen.