Lidegaard: Derfor trækker vi ikke ambassadør hjem fra Tyrkiet

Der mangler stadig svar fra Tyrkiet i sagen om den nu løsladte mand, der er sigtet for at have forsøgt at skyde islamkritikeren Lars Hedegaard i februar 2013.

Og mens den danske regering nu meddeler, at man vil tage sagen op i EU, så afviser man fortsat at tage et af de mest markante redskaber i den politiske værktøjskasse i brug: Hjemkaldelse af Danmarks ambassadør i Tyrkiet, som Dansk Folkeparti har foreslået.

- Vi lægger ikke op til at trække vores ambassadør hjem. Det gør vi utroligt sjældent. Det gjorde vi ikke under Muhammed-krisen. Vi har heller ikke trukket dem hjem fra Rusland, selvom vi har haft en meget hård konflikt med Rusland omkring Ukraine, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) og fortsætter:

- Og grunden til, at man ikke gør det, er fordi, at netop når der er en stor krise, så har man brug for at kunne tale sammen og lægge pres på og kræve. Og vi har brug for Tyrkiet. Både i den her sag for at få de sidste oplysninger frem, og for at få fat på manden. Men også fordi, at Tyrkiet har været hjælpsomme, når det kommer til gidseltagninger i Syrien, hvor de har hjulpet danske gidsler hjem. De er hjælpsomme i forhold til at pågribe ’foreign fighters’, altså ekstremister, der tager fra Danmark. Så vi har brug for at bevare det samarbejde med Tyrkiet.

Svært at vurdere om det er den rigtige

De tyrkiske myndigheder kom onsdag med en forklaring på, hvad der er op og ned i sagen om den mand, som Københavns Politi har sigtet for at forsøge at dræbe Lars Hedegaard ved at klæde sig ud som postbud og forsøge at skyde ham på klos hold.

Attentatet mislykkedes, men tidligere i år blev den mistænkte så pågrebet i Tyrkiet, hvor han siden har siddet indespærret, mens han afventede udlevering til Danmark.

Men så tog borte ham pludselig, og Tyrkiet har erkendt, at manden er blevet løsladt.

Men under hvilke omstændigheder, og hvor har siden er blevet af, svæver fortsat i det uvisse.

- Vi har svært ved at vurdere, om denne version nu er den endelige og den rigtige, og det håber vi så, at Justitsministeriet har held til at få de tyrkiske myndigheder til at udrede, siger Martin Lidegaard.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter