Hedegaard-sagen: Dansk modsvar til Tyrkiet i dag

Dagsordenen er fortrolig, når Udenrigspolitisk Nævn mødes torsdag klokken 10. Men den omdiskuterede sag om Lars Hedegaards attentatmand er på programmet. 

På mødet skal Nævnet nå frem til et modsvar på, at Tyrkiet har løsladt den mand, som er mistænkt for mordforsøget på forfatter Lars Hedegaard.

I går meldte den tyrkiske regering ud, at de ikke har noget at gøre med frigivelsen af Lars Hedegaards angivelige attentatmand. Men at det var en beslutning, der udelukkende blev truffet af det tyrkiske retssystem.

SĂĄdan skrev det tyrkiske udenrigsministerium i gĂĄr pĂĄ dets hjemmeside:

"Beslutningen om hans frigivelse blev ikke truffet af udøvende myndigheder, men derimod af dømmende myndigheder som led i en retslig proces."

Udenrigsminister Martin Lidegaard har i forbindelse med mandagens udenrigsministermøde i EU orienteret den europæiske udenrigschef Catherine Ashton og udvalgte kollegaer om sagen, men han vil først fastlægge Danmarks reaktion efter mødet torsdag.

TV 2 fik i aftes følgende skriftlige kommentar fra udenrigsminister Martin Lidegaard:

"Jeg opfatter udtalelsen som et positivt skridt og hæfter mig blandt andet ved, at der udtrykkes forståelse for de danske bekymringer og ønske om fortsat at samarbejde om sagen."

"Når det er sagt, er hele forløbet stadig stærkt utilfredsstillende og der er behov for yderligere afklaring. Jeg ser frem til vores drøftelse af sagen i Nævnet i morgen. (Torsdag, red.)"

Lars Hedegaard-sagen kort:

Attentatforsøget på den dengang 70-årige Lars Hedegaard fandt sted den 5. februar 2013.

Den islamkritiske samfundsdebattør blev opsøgt i sit hjem på Frederiksberg af en ung mand, der udgav sig for at være postbud. Da Lars Hedegaard åbnede sin hoveddør, trak den unge mand en pistol og affyrede et skud, dog uden at ramme.

De to mænd kom derefter i håndgemæng, og det lykkedes ikke den unge mand at affyre flere skud, før han stak af.

Trods en ihærdig efterforskning lykkedes det ikke politiet at finde frem til gerningsmanden før mere end et år efter.

Den 27. april 2014 oplyste Københavns Politi, at en mistænkt var blevet anholdt i Tyrkiet. Der var tale om en 26-årig dansk statsborger med libanesisk baggrund. Politiet fortalte samtidigt, at man havde overvåget manden i flere måneder.

Manden blev varetægtsfængslet i Tyrkiet og meddelte skriftligt sin danske advokat, at han gerne ville udleveres til retsforfølgelse i Danmark. I stedet er han blevet sat på fri fod i Tyrkiet - ifølge en redegørelse fra Justitsministeriet muligvis i forbindelse med en fangeudveksling med terrororganisationen IS.