Enhedslisten afvist i valgskandale: Forkert kandidat beholder sin plads

Løsgænger Helle Plougmann beholder sin plads i kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune, selvom hun blev valgt ved en fejl. Det oplyser kommunen torsdag eftermiddag i en pressemeddelelse.

Hele misæren skyldes en fejl hos Norddjurs Kommune i forbindelse med kommunalvalget i november. Her registrerede kommunen, at Enhedslistens var opstillet sideordnet, hvor det personlige stemmetal er afgørende. Men faktisk er partiet opstillet på partiliste.

Det betød, at Enhedslistens kandidat Helle Plougmann fejlagtigt fik en plads i kommunalbestyrelsen på bekostning af partifællen Inky Remy.

Men i august forlod Helle Plougmann Enhedslisten og blev løsgænger, og det fik Enhedslisten op af stolen. Partiet klagede over fejlen og forlangte, at der blev rettet op på den, og at mandatet i stedet gik til deres kandidat Inky Remy.

Efter et langt forløb, hvor også Indenrigsministeriet har været inde over, endte sagen til sidst hos valgbestyrelsen og borgmester Jan Petersen (S), som trådte sammen onsdag, og her blev medlemmerne enige om at fastholde resultatet, som det stod efter valget den 20. november. Dermed beholder Helle Plougmann sin plads.

Valgbestyrelsen har i sin afgørelse blandt andet lagt vægt på, at Enhedslisten ikke klagede over valget inden for klagefristen, der er senest en uge efter valget.

- Valgbestyrelsen har endvidere lagt vægt på, at på trods af Enhedslistens usikkerhed om opgørelsen af valget for Enhedslistens kandidater, forholdt de sig passive og gjorde ikke opmærksom på fejlen. De henvendte sig først ni måneder efter valget, lyder det i valgbestyrelsens afgørelse.

Tidligere har Helle Plougmann selv udtalt, at Enhedslisten i Norddjurs udmærket var bevidste om fejlen allerede i forbindelse med kommunalvalget.

Formand for valgbestyrelsen, borgmester Jan Petersen, udtaler i afgørelsen, at der har været tale om en vanskelig sag uden fortilfælde.

- Vi har i vores beslutning støttet os til de grundige vurderinger, som Økonomi- og Indenrigsministeriet har gennemført. Valgbestyrelsen har foruden den konkrete beslutning også drøftet det perspektiv, at vælgerne ved stemmeafgivningen, almindeligvis, ikke har haft anledning til at tro andet end, at Enhedslisten var opstillet sideordnet, idet stemmeseddel og opslag på afstemningsstedet var udformet derefter, lyder det fra Jan Petersen.

Læs hele afgørelsen her