Trods Kenya-kritik: V synes stadig DF-forslag er ’spændende’

De kenyanske myndigheder kalder det ”på grænsen til rascisme”, ”uverderhæftigt” og ”latterligt”.

Men Venstres integrationsordfører Martin Geertsen holder fast i, at DF’s forslag om at sende flygtninge fra Danmark til lejre i eksempelvis Kenya er ”spændende”.

- Vi har sagt, at det er spændende at kigge på de forslag, der er kommet fra henholdsvis Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Hvordan det præcis skal udmønte sig, i det tilfælde vi selv kommer i regering, det må vi se på til den tid.

Nyheden om det blå flygtningeudspil er nået til afrikanske medier, og her raser de kenyanske myndigheder over forslaget.

- Det nærmer sig racisme. Hvorfor vil de bringe dem herned fra deres land?, lyder det fra Mwenda Njoka, der er talsmand for den kenyanske regering.

Martin Geertsen tager imidlertid kritikken med ro.

- Kenya eller ikke Kenya. Vi har stadig den opfattelse, at en krone brugt i nærområderne er altså meget mere værd end en krone brugt i Danmark. Og hvis man skal tænke højt her, så handler det jo om at skabe nogle zoner i nærområderne, som er sikre for flygtninge, og hvor de kan opholde sig i fred.

Regering: Hvad tænker de på?

Regeringen har klart afvist DF’s og LA’s forslag, og fra Amnesty International er kritikken også hård:

- De lande, man vil leje sig ind hos, det er lande, der selv har stor problemer med menneskerettigheder, tortur og overgreb. I Kenya, som bliver nævnt i forslaget, ved vi, at politiet rutinemæssigt begår overgreb mod somaliske asylansøgere. De går ind i lejrene og mishandler dem, lyder det fra Claus Juul, der er juridisk konsulent i Amnesty.

Det foreslår DF og LA

Både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance foreslår torsdag at sende asylansøgere væk fra Danmark.

De vil sende flygtningene til lejre et sikkert sted, tættere på deres oprindelsesland.

Asylcentre i disse lande skal være under dansk kontrol med renlige forhold, og adgang til mad, medicin og ordentlige senge at sove i.

Venstre kalder forslagene "interessant".

Både Socialdemokraterne og SF afviser forslaget.