Grov tone om nyt parti: - De er ikke danskere

Siden det nye Nationalpartiet blev stiftet i sidste uge, har sociale medier oplevet en meget hård tone i debatten omkring partiet.

Ordvalget er flere steder både på nettet og telefonisk blevet så hård, at Nationalpartiet har valgt at sætte grænsen ved trusler og har meldt disse til politiet.

Også på TV 2 Nyhedernes Facebookside har vi oplevet en usædvanlig skarp tone i debatten omkring Nationalpartiet.

Derfor har vi valgt at kontakte et par af de personer, som har kommenteret på vores Facebookside for at høre nærmere om deres begrundelse for at dele deres holdninger om Nationalpartiet på Facebook og den tone, de har lagt for dagen.

Det ender galt

- De kan sku da ikke starte et parti, de kan pikle af hjem, hvor de hører hjemme de nasserøve.

Sådan skrev Kurt Hassel fra Kjellerup på TV 2 Nyhedernes Facebookside i sidste uge. Og da tv2.dk kontakter Kurt Hassel onsdag eftermiddag, står han fortsat ved sine udtalelser. 

- De er ikke danskere. De er født i Danmark, men deres forældre er ikke danskere. De er muslimer og de spiser ikke grise og de gør ikke det, jeg gør. Jamen nej. Det ender galt, siger Kurt Hassel.

Vil ikke støde nogen

- Vi har mange herhjemme, som har brug for hjælp - og de får i hoved og røv. Og det er ofte 2. generationsindvandrere, som har en dårlig opførsel. Måske ikke lige de tre (der har stiftet Nationalpartiet red.), men dem der støtter dem, de har den opførsel.

- Jeg skrev det, som jeg lige tænkte det. Jeg kan nemt sige noget, som jeg ikke gør for at genere nogen - eller støde folk. Det kan godt give et par verbale lussinger engang imellem. Men det har jeg ikke lige tænkt over her. Et eller andet sted er man nødt til at råbe op, siger Kurt Hassel, som dog ikke fortryder sin kommentar.

- Ja og jeg ville også sige det til deres eget ansigt. Det kan jeg garantere dig for.

Ikke danske værdier

En anden kommentar kommer fra Merete Segalt i Gentofte:

- Og det skal komme fra Pakistanere??? det er jo derovre de voldtager kvinder, skyder piger (Malala) som vil gå i skole....den køber jeg sgu ikke danske værdier....hvad med at få nogle pakistanske ditto!

En spontan reaktion

Også Merete Segalt står ved sin udtalelse, da tv2.dk taler med hende onsdag.

- Det var en spontan reaktion. Jeg skrev det, fordi jeg mente det. De skulle hellere tage at gøre noget ved deres eget land. Det står jeg inde for, siger Merete Segalt.

Mange sandheder

Også her på TV 2 Nyhederne har den skærpede tone på Facebook givet anledning til intern debat. I den forbindelse udtaler TV 2s digitale redaktør Peter Brüchmann

- Det kræver rigtig, rigtig meget at være så store på de sociale medier, som TV 2 er og vil engagere danskerne på den måde, vi ønsker. Men det er ikke det samme som at give en megafon til et publikum på mange hundredetusinder. Derfor kigger vi på, hvordan vi fremover kan facilitere den digitale debat både via sociale medier og på egne platforme.

Det, der er sket her, er dybt usympatisk og et uskønt kig ned i den kloak, som den offentlige debat også er i et fremmedforskrækket og snævertsynet univers.

Da initiativet til et nyt politisk parti, Nationalpartiet, blev lanceret onsdag, havde vi nøje overvejelser, om historien skulle forbi Facebook, fordi tre brødre med udenlandsk navn ville være lig med problemer på de sociale medier.  Men det ville netop være selvcensur IKKE at lade denne historie gå ind i et FB-feed. Vi havde derfor ekstra skarp moderering det første døgn. Desværre kørte debatten så efterfølgende af sporet med særdeles hårde kommentarer i weekenden

Sociale medier er en videnskab med mange sandheder. Ikke kun én. Vi skal tage sociale medier ekstremt alvorligt og vi SKAL kunne favne også svære debatter. I nutiden når flere af vores Facebook-opslag et større publikum end vores traditionelle nyhedsudsendelser gør.