Dansk Flygtningehjælp: Asylstramninger er negativ spiral

Danmark er hurtigst i Skandinavien til at give familiesammenføring.

På trods af regeringens stramninger kan asylansøgere fortsat få familiesammenføring i Danmark hurtigere end i Sverige og Norge. Det skriver Berlingske.

Det fremgår dog ikke, hvor stor en andel, der rent faktisk ender med at få familiesammenføring

Lige nu går der i gennemsnit omkring et halvt år, fra flygtninge ankommer til Danmark, til de kan få familien med, hvis de er personligt forfulgt.

I Norge og Sverige tager det mindst dobbelt så lang tid.

Europa har brug for, at landene bliver enige om, hvordan de fordeler asylansøgerne. Ellers vil landene fortsat kappes om at se så lidt attraktive ud som muligt for potentielle asylsøgere.

Det siger Andreas Kamm, der er generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

- Der er mange parametre, der kan have betydning for, hvor asylansøgere søger hen i et Europa, der har et stort fravær af fælles standarder og et stort fravær af solidaritet i forhold til de asylansøgere, der kommer til Vesteuropa.

- Det efterlader jo politikerne ved de termostater, som man nu tænker, kan have betydning. Herunder, hvor lang tid det tager, at få sin familie hertil. Men der er masser af andre parametre, der også spiller en rolle. Det bliver til en negativ spiral, hvor vi, vores nabolande og andre europæiske lande hele tiden forringer vilkårene, så man ikke kommer til at se bedre ud end naboerne og dermed bringer sig i en situation, hvor man risikerer at få uforholdsmæssigt mange asylansøgere til det pågældende land. Det er en meget trist situation og i virkeligheden en afspejling af en manglende koordination i Europa, lyder det fra Andreas Kamm.