- Reglerne er et demokratisk problem, men jeg vil overholde dem

Jeg vil fortsat kæmpe for at få ændret reglerne. Men indtil det er sket, overholder jeg selvfølgelig de nuværende.

Sådan lyder meldingen fra Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper, der netop er blevet medlem af Folketingets såkaldte Kontroludvalg.

Det er første gang nogensinde, at Enhedslisten har fået plads i udvalget, hvor medlemmerne får oplysninger om forsvarets og politiets efterretningstjenester. Men da medlemmerne er pålagt tavshedspligt, må Pernille Skipper ikke benytte de informationer hun modtager, når hun efterfølgende offentligt skal diskutere tjenesternes rolle.

- Og det er et kæmpe problem, at reglerne er indrettet sådan, at jeg ikke vil kunne gøre det, siger Pernille Skipper og fortsætter:

- Hvis Kontroludvalgets medlemmer opdager noget, vil man kun kunne gå til justits- eller statsministeren. Og hvis de ikke vælger at reagere, så kan man ikke gøre noget. Det er et kæmpe demokratisk problem, og derfor vil vi selvfølgelig fortsat kæmpe for at ændre på reglerne og få et flertal for det. Men så længe der ikke er flertal for ændrede regler, så overholder vi selvfølgelig dem, der er.

Der vil opstå et modsætningsforhold

Pernille Skipper er som Enhedslistens retsordfører ofte ude med kritik af efterretningstjenesternes metoder, og med pladsen i det fortrolige udvalg kan hun modtage informationer, hun ikke må bruge i sit arbejde som ordfører.

- Det er klart, at det har indgået i vores overvejelser. Det kan jeg lige så godt ærligt sige. Der kan opstå et modsætningsforhold mellem den tavshedsbelagte viden, og den opgave man har som retsordfører, fordi man jo også skal udføre det politiske lovgivningsarbejde og den parlamentariske kontrol, siger Pernille Skipper og fortsætter.

- Vi har så alligevel landet på, at vi gerne vil prøve det her. Det er der andre partier, der har prøvet før os. Og det har vi valgt, fordi jeg trods alt har arbejdet med efterretningstjenesterne i et godt stykke tid.

Pind var bekymret

Flere borgerlige politikere har udtrykt bekymring over udsigten til, at Enhedslisten får plads i det fortrolige udvalg.

- Jeg er bekymret for at de lækker ting i modstrid med reglerne. Eller lader oplysninger gå videre til de forkerte, har Venstres udenrigsordfører Søren Pind eksempelvis sagt.

Men den kritik affejer det nyvalgte Kontroludvalgs-medlem:

- Selvfølgelig kan Enhedslisten indgå i det parlamentariske arbejde, også når det indebærer en fortrolighed. Og det er da respektløst overfor vælgerne generelt, hvis man pludselig mener, at der er nogle partier, der er mindre stuerene end andre. 

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter

Fakta om Kontroludvalget

Folketingets Kontroludvalg blev oprettet i 1988, for at holde øje med Politiets og forsvarets efterretningstjenester – PET og FE.

Foruden Kontroludvalget findes der også et uafhængigt tilsyn, som blev oprettet i 2014, der holder øje med PET.

Kontroludvalget består af fem medlemmer af Folketinget, som er underlagt dyb tavshedspligt. Hvis de videregiver noget som helst fra møderne, kan de blive straffet i henhold til straffeloven.

Udvalget holder møder med repræsentanter for efterretningstjenesterne. Det er typisk Justitsministeren og chefen for PET, samt Forsvarsministeren og chefen for FE.

Det er hemmeligt, hvor og hvornår udvalget mødes. Efter møderne skal deltagernes notater angiveligt låses inde i en særlig aflåst bankboks.

Medlemmerne må under ingen omstændigheder udtale sig om, hvad der foregår på møderne. Det har bragt flere tidligere medlemmer i problemer.

Tidligere medlem af Folketinget, Bjørn Elmquist (R), blev politianmeldt i 1996 for at have bekræftet, at udvalget havde diskuteret et givent emne.

Tidligere forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) måtte i 2004 forlade sin post efter at have udtalt sig om, hvad udvalget ikke havde talt om.

Udvalgsmedlemmerne må heller ikke orientere deres partiformand. Teoretisk set kan medlemmerne gå til statsministeren, men det er angiveligt aldrig sket, siden udvalget blev nedsat.