Lidegaard: Jeg fatter ikke hvorfor det skal være så svært

- Der bliver kamp til stregen de næste to dage.

Sådan lyder det fra udenrigsminister Martin Lidegaard (R), der i disse dage er i Luxembourg forud for torsdagens store klima- og energidebat på EU-topmødet i Bruxelles, hvor EU skal forsøge at lægge sig fast på tre konkrete mål for sin klima- og energipolitik frem mod 2030.

Hvor EU-Kommissionen og Danmark ønsker en målsætning om at reducere udledningen af CO2 med 40 procent, at have 27 procent af energibehovet dækket af vedvarende energi og at effektivisere udnyttelsen af energien med 30 procent, ser det ikke ud til, at det bliver nemt at få de andre EU-lande overbevist om det samme. 

Det fortæller Martin Lidegaard i et interview med TV 2's EU-korrespondent Lotte Mejlhede.

- Det går desværre ikke så opløftende, bliver jeg nødt til at sige efter den drøftelse, vi har haft her til formiddag. Den gode nyhed er, at alle landene siger, at de gerne vil have et resultat på torsdag. De vil gerne sætte nogle mål for klima og energi. Men når vi kommer ned i substansen, er der for at sige det rent ud store uoverensstemmelser, siger Martin Lidegaard og fortsætter:

- Der er stor forskel på, hvor ambitiøse landene egentligt ønsker at være. Der, hvor diskussionen står, er, at nogle lande gerne vil købe sig til en fribillet og slet ikke ønsker at være en del af det. Og det er selvfølgelig ikke acceptabelt for et land som Danmark.

Det er blandt andet Polen, der spænder ben i debatten, da landet har en stor kulkraftindustri, som de gerne vil blive ved med at holde fast i.

- Jeg plejer at sige, at hvis Danmark og Polen kan blive enige, så kan alle blive enige, siger Martin Lidegaard med et smil.

Samtidig kan han dog ikke lade være med at ryste på hovedet over, at det skal være så svært for landene at blive enige om, at det er nødvendigt at reducere CO2-udledningen. 

- Jeg er også ved at være træt af, at det skal være så svært at lave reduktioner på CO2-udledningen, som er fuldstændig inden for rækkevidde. Hvorfor, det skal være så svært at beslutte sig for 40 procents reduktion, det fatter jeg ikke, siger Martin Lidegaard, der derfor ikke tør håbe på, at de er sikre på at få en klimapakke på plads på torsdag.

- Den tekst, der ligger foran os, er det udtryk for, at der er forhandlet meget, hvilket er positivt. Men så sker der tit det, når vi kommer tæt på målstregen, at pistolerne bliver ladet igen, siger Martin Lidegaard og fortsætter:

- Jeg har stadigvæk håb om, at vi kan få en aftale på plads, men jeg er i tvivl om, hvor ambitiøs den bliver. Men vi har ikke givet op.