Politikere efter løsladelse: Det skal have konsekvenser for Tyrkiet

De danske politikere raser over, at Tyrkiet har løsladt den 27-årige, der er mistænkt for drabsforsøg på forfatter og islamkritiker Lars Hedegaard.

Tyrkiet bekræftede i søndag over for en dansk delegation, at den formodede attentatmand nu er på fri fod, men hvornår han blev løsladt vides stadig ikke.  Her kan du se politikernes reaktioner via Twitter og danske medier. 

 Justitsminister Mette Frederiksen forklarer til Ritzau, at delegationen ikke kunne få noget svar på, hvornår løsladelsen fandt sted, eller hvorfor man overhovedet tillod en løsladelse.

- Delegationen kunne ikke få svar på, hvornår løsladelsen havde fundet sted, ligesom delegationen ikke kunne få svar på baggrunden for løsladelsen. Jeg havde forventet, at de tyrkiske myndigheder havde været klar med flere svar, end dem delegationen fik - også selv om mødet blev arrangeret med kort varsel.

Tyrkiets indrømmelse forarger også SF's Holger K. Nielsen:

- Det er et udtryk for, at Tyrkiet overskrider alle regler for, hvordan to lande arbejder sammen. Derfor er vi nødt til at reagere på det her i forhold til Tyrkiet, siger SF's udenrigsordfører.

Han vil dog ikke ind pĂĄ, hvordan Danmark skal reagere - men at noget skal der ske.

- Det vil jeg meget nødigt kloge mig på i aften. Der er forskellige diplomatiske skridt, som skal undersøges nærmere. Det går jeg ud fra, at man sidder og overvejer nu. 

Lars Hedegaard tror ikke selv på, at det nu ender med en retssag. Han kalder Tyrkiet for en lovløs stat:

- Det er fantastisk, at den danske stat skal nedværdige sig til at sende en deputation til Tyrkiet og bruge penge på det, når tyrkerne bare kunne have svaret på det, siger Lars Hedegaard til TV 2.

- Det er frækt af tyrkerne at løslade mand der er fængslet i Danmark, nu får vi ikke nogen retssag. Tyrkiet er en lovløs stat: Hvad bliver det næste? 

Lars Hedegaard-sagen kort:

Attentatforsøget på den dengang 70-årige Lars Hedegaard fandt sted den 5. februar 2013.

Den islamkritiske samfundsdebattør blev opsøgt i sit hjem på Frederiksberg af en ung mand, der udgav sig for at være postbud. Da Lars Hedegaard åbnede sin hoveddør, trak den unge mand en pistol og affyrede et skud, dog uden at ramme.

De to mænd kom derefter i håndgemæng, og det lykkedes ikke den unge mand at affyre flere skud, før han stak af.

Trods en ihærdig efterforskning lykkedes det ikke politiet at finde frem til gerningsmanden før mere end et år efter.

Den 27. april 2014 oplyste Københavns Politi, at en mistænkt var blevet anholdt i Tyrkiet. Der var tale om en 26-årig dansk statsborger med libanesisk baggrund. Politiet fortalte samtidigt, at man havde overvåget manden i flere måneder.

Manden blev varetægtsfængslet i Tyrkiet og meddelte skriftligt sin danske advokat, at han gerne ville udleveres til retsforfølgelse i Danmark. I stedet er han blevet sat på fri fod i Tyrkiet - ifølge en redegørelse fra Justitsministeriet muligvis i forbindelse med en fangeudveksling med terrororganisationen IS.