Her er Behnkes kontroversielle sager

De Konservatives rets- og forsvarsordfører Tom Behnke genopstiller ikke ved det kommende folketingsvalg.

- Jeg har været medlem af Folketinget i mere end 20 år, og jeg kan mærke, at det nu er tid til at give stafetten videre til nye friske kræfter, lyder begrundelsen fra Behnke, som nu vil bruge mere tid sammen med sine børn.

I det interaktive kort nedenfor kan du klikke på de fire røde krydser og læse citater fra fire af Tom Behnkes mest kontroversielle sager, som er videre uddybet under grafikken.

Politisk kommentator beskriver Behnkes exit, som overraskende.

- Det er ikke et tab, der er umisteligt for De Konservative. Men det er en solid håndværker, der nu forlader skuden, vurderer Hans Engell og fortsætter:

- Men Behnkes afgang er overraskende. Jeg har kendt ham i mange år, og debatteret med ham da han i sin tid sad for Fremskridtspartiet, og jeg var justitsminister. Han har sagt ja til flere centrale poster, så der var intet, der pegede i retning af at han skulle forlade politik nu. Og derfor synes jeg ikke helt man kan udelukke, at der ligger andet bag.

Ros fra de unge konservative

Fra de unge konservative lyder det, at Behnkes farvel til landspolitik er et tab.

- Tom har altid stået for en hård retspolitik. Via hans tidligere job som politibetjent ved han, hvad han taler om, og han har kommunikeret det på en god måde. Han kalder en spade for en spade, og det er der mange i Konservativ Ungdom, der har sat pris på, siger Mikkel Ballegaard, som er formand for Konservativ Ungdom.

Ikke bange for at lægge op til politisk debat

Men Tom Behnke, som er uddannet politibetjent, har, trods de rosende ord, leveret et par kontroversielle sager i sin tid i offentlighedens søgelys.

I 1997 skabte Behnke politisk debat med en udtalelse om hjemsendelse af somaliere.

- Somaliere skal hjemsendes nu. Om det så sker med faldskærm på ryggen, vil det ikke genere mig, sagde Tom Behnke og forklarede citatet som en politisk provokation på daværende indenrigsminister Birte Weiss' manglende evne til at hjemsende somalierne.

I marts 2012 skabte Tom Behnke igen debat med en udtalelse om tortur:

- Efter straffelovens paragraf 14, så kan tortur godt være straffrit. Uden at sætte eksempel på, hvad man skulle gøre, så skal man gøre, hvad der er nødvendigt, hvis man sidder med en terrorist, der leger kispus med os.

Udtalelsen blev efterfølgende stærkt kritiseret af blandt andet menneskerettighedsorganisationen Amnesty International.

Også i 2012 måtte Behnke trække sig fra posten som formand for Rådet for Sikker Trafik som konsekvens af sagen om direktør Anders Rosbos løn og ansættelsesvilkår. Som formand havde Behnke, ifølge Rigsrevisionen, givet Rosbo en lønstigning på 27 procent fra 2007 til 2011. Og det uden at informere rådets forretningsudvalg eller Justitsministeriet, som vedtægterne ellers foreskriver.

I maj i år måtte Behnke gå bodsgang, da han som retsordfører for De Konservative måtte lægge sig fladt ned og erkende, at VK-regeringen havde sovet i timen, når det kom til beskyttelse af borgernes persondata.

-  Vi skal passe på, at de data, der ligger, rent faktisk er beskyttet. Og det er mig, altså, jeg er den skyldige, sagde Tom Behnke i et program om overvågning på DR2.