Enhedslisten: Vi bør gøre som USA

Danmark bør følge i USA's fodspor.

Sådan lyder budskabet sjældent fra regeringens støtteparti Enhedslisten.

Men i sagen om våben til de kæmpende kurdiske styrker i den omringede by Kobani, er det ikke desto mindre, hvad det venstreorienterede danske parti foreslår.

Det amerikanske militærs centralkommando meddelte nemlig mandag morgen dansk tid, at man er begyndt at nedkaste våben til de kurdiske soldater, der i ugevis har kæmpet for at forsvare byen Kobani mod de fremadstormende krigere fra terrorgruppen IS.

- Vi vil klart opfordre den danske regering til at bidrage i tråd med hvad USA gør - at hjælpe med at få mad, medicin, men også våben frem til den belejrede by Kobani, som kæmper en meget modig og desperat kamp mod IS, siger Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen.

Det er sjældent, at man fra din mund hører, at vi bør følge i USA’s fodspor. Vil du direkte rose USA for det skridt, de nu har taget?

- Det er klart, at det er positivt, at amerikanerne nu gør det. Men samtidig er det fuldstændigt groteskt, at det sker så sent. IS indledte angrebet på Kobani for mere end en måned siden, med tunge våben som kurderne ikke kunne forsvare sig imod. Og da sad man fuldstændigt nødråbet overhørigt – både i USA, og desværre også i den danske regering. Enhedslisten har gentagne gange opfordret til, at vi skulle komme demokratiske kræfter i området til hjælp, siger Nikolaj Villumsen.

Blandt andet har Enhedslisten på egen hånd indsamlet godt 50.000 kroner, som man tidligere på måneden overrakte en kurdisk politiker – penge, der skal gå til forsvaret af den kurdiske by.

Minister har afvist

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har hidtil afvist, at Danmark skulle bidrage med våben til forsvaret af Kobani.

- Danmark er næppe den mest oplagte bidragyder til at levere våben. Den anden grund er, at der er en betydelig risiko ved at sende våben. De kan hurtigt falde i de forkerte hænder, har udenrigsministeren eksempelvis sagt til Ritzau.

- Den danske udenrigsminister står fuldstændig klædt af nu, siger Nikolaj Villumsen og fortsætter:

- Ikke alene var hans argumentation om ikke at sende våben til Kobani absurd, ikke mindst fordi Danmark i forvejen sender våben til kurderne i det nordlige Irak, der kæmper side om side med PKK. Men nu må man også sige, at det er meget tydeligt, at dem han hidtil har baseret hele sin politik på, nemlig den amerikanske regering, ikke mener at han har ret i hans bekymring. 

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter