Engell: Overraskende at solid politisk håndværker siger stop

De Konservatives Tom Behnke stopper i Folketinget ved det kommende valg. En overraskende nyhed, der åbner nye muligheder for det kriseramte parti, lyder vurderingen fra politisk kommentator Hans Engell.

- Jeg synes, det er markant. Især af én grund; at en af de Konservatives bedste kredse nu bliver ledig, siger Engell.

Tom Behnke har været opstillet i Aarhus Syd-kredsen i Østjyllands storkreds, og den vil mange Konservative kandidater gerne have fingrene i, siger Engell.

- Medmindre Konservative falder helt ud af Folketinget, så er det en af de helt sikre kredse. Den er blandt de fire første kredse i partiet og har altid givet valg. Så det mest interessante er, at en så god kreds bliver ledig. Og de vil kunne trække et stærkt kort, så det bliver spændende at se, hvem der bliver afløseren. Står der for eksempel Connie Hedegaard på Aarhus?, spørger Engell.

Solid håndværker

Tom Behnke blev valgt til Folketinget for første gang i 1990 – dengang som medlem af Fremskridtspartiet. Siden 2001 har han dog været medlem af De Konservative, og har her især markeret sig i den retspolitiske debat, hvor den politiuddannede politiker er kendt for at være ”tough on crime”.

- Det er ikke et tab, der er umisteligt for De Konservative. Men det er en solid håndværker, der nu forlader skuden, vurderer Hans Engell og fortsætter:

- Men Behnkes afgang er overraskende. Jeg har kendt ham i mange år, og debatteret med ham da han i sin tid sad for Fremskridtspartiet, og jeg var justitsminister. Han har sagt ja til flere centrale poster, så der var intet, der pegede i retning af at han skulle forlade politik nu. Og derfor synes jeg ikke helt man kan udelukke, at der ligger andet bag. Han har fra starten ikke virket som den, der var allermest begejstret for Søren Pape som partileder. Jeg kunne godt forestille mig, at han måske føler, at han ikke er Papes mand, og hvis der skulle skabes en tilværelse udenfor Christiansborg, så var det nu.

Tom Behnke siger selv, at hans beslutning skyldes, at han trænger til ”frisk luft”, ”ny inspiration” og mere tid med familien.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter