Ekspert: Danmark er sat skakmat i Hedegaard-sag

Søndag bekræftede Tyrkiet til en dansk delegation, at man har løsladt den 27-årige, der er mistænkt for drabsforsøg mod Lars Hedegaard, og politikerne diskuterer lige nu, hvilke konsekvenser sagen skal have for tyrkerne. Ifølge Henning Fuglsang Sørensen, som forsker i internationale udleveringsaftaler ved SDU, så er der i realiteten intet, Danmark kan stille op.

- Der er tale om en stat, der melder sig ude af det internationale samarbejde og ser stort på staternes fælles interesse i, at dem der er mistænkt for alvorlige forbrydelser bliver holdt ansvarlige. De diplomatiske kanaler vi normalt bruger fungerer ikke længere, og det efterlader os i et tomrum i forhold til, hvad vi kan gøre ved Tyrkiet nu, siger han til TV 2 News.

Henning Fuglsang Sørensen kalder det foruroligende, at Tyrkiet har valgt at løslade den mistænkte.

- Det giver anledning til at stille spørgsmål ved, hvor meget internationalt samarbejde, der kan være med et land som Tyrkiet. Når vi er så afhængige af Tyrkiet i forhold til at bruge deres baser til at bombe IS, så begynder man jo at blive lidt nervøs, og det er jo også det som DF og Justitsministeriet udtrykker meget fint – vi er lidt sat skakmat, og det er virkelig foruroligende.

I sidste ende er der meget lidt at stille op, siger Henning Fuglsang Sørensen.

- Vi kan forsøge at få EU og NATO til at hjælpe med at fortæller tyrkerne, at vi er sure, men det centrale er at få manden udleveret, og når han er væk, kan vi jo ikke få ham. Vi er mere afhængige af tyrkerne, end de er af os, på grund af deres luftbaser, og vi vil gerne holde dem tæt til EU i stedet for at lade dem glide over i et mellemøstligt magtrum, så den her sag kommer ikke til at spille en større rolle på den lange bane, siger han til TV 2 News.

Torsdag vil man i Udenrigspolitisk Nævn diskutere mulige konsekvenser. 

Lars Hedegaard-sagen kort:

Attentatforsøget på den dengang 70-årige Lars Hedegaard fandt sted den 5. februar 2013.

Den islamkritiske samfundsdebattør blev opsøgt i sit hjem på Frederiksberg af en ung mand, der udgav sig for at være postbud. Da Lars Hedegaard åbnede sin hoveddør, trak den unge mand en pistol og affyrede et skud, dog uden at ramme.

De to mænd kom derefter i håndgemæng, og det lykkedes ikke den unge mand at affyre flere skud, før han stak af.

Trods en ihærdig efterforskning lykkedes det ikke politiet at finde frem til gerningsmanden før mere end et år efter.

Den 27. april 2014 oplyste Københavns Politi, at en mistænkt var blevet anholdt i Tyrkiet. Der var tale om en 26-årig dansk statsborger med libanesisk baggrund. Politiet fortalte samtidigt, at man havde overvåget manden i flere måneder.

Manden blev varetægtsfængslet i Tyrkiet og meddelte skriftligt sin danske advokat, at han gerne ville udleveres til retsforfølgelse i Danmark. I stedet er han blevet sat på fri fod i Tyrkiet - ifølge en redegørelse fra Justitsministeriet muligvis i forbindelse med en fangeudveksling med terrororganisationen IS.