Forsvarsminister lover veterankort til alle krigsveteraner

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) ændrer nu veteranreglerne for en række tidligere udsendte beredskabsfolk.

Det sker efter, at Berlingske søndag kan fortælle, hvordan Forsvaret hidtil har afvist at give veterankort til Jeppe Jensen og 152 af hans kolleger fra Beredskabsstyrelsen, som var udsendt under krigen i Bosnien i 90'erne.

Begrundelsen har været, at Beredskabsstyrelsen dengang hørte under Indenrigsministeriet og ikke Forsvarsministeriet, som udsteder veterankortet, der giver både økonomiske fordele og, vigtigst, anerkendelse til de danske veteraner.

Det har fået ordførere fra Konservative og Venstre til at kalde situationen for 'skrankepaveri' og 'absurd', og nu går forsvarsministeren ind i sagen.

- Jeg er ked af, at Jeppe Jensen og andre, der har arbejdet for Beredskabsstyrelsen, og som er en del af det samlede forsvar i Danmark, ikke har kunnet få veterankortet. Det bliver der rettet op på nu, siger Nicolai Wammen til TV 2 NEWS.

- Der er tale om folk, der har sat deres liv på spil og udført en meget stor opgave. Der er det vigtige ikke, om man var udsendt for det ene eller det andet ministerium, men den opgave man har løst, og derfor er min holdning, at folk der er i Beredskabsstyrelsen, og som dengang var i det tidligere Jugoslavien, også skal have mulighed til veterankortet, og vi i det hele taget skal se bredt på folk, der har været udsendt for Danmark, at de også kan få mulighed for at få veterankort, lyder det fra ministeren.

Krigsveteranen Jeppe Jensen har indtil nu ellers løbet panden mod en mur, hver gang han har henvendt sig til Forsvaret for at overbevise dem om sin ret til veterankortet.

- Det er fuldstændig sort. Hvad er det for en måde at behandle vores veteraner på? Jeg har overskud og et netværk, og derfor kan jeg kæmpe imod og tage sagen op. Men hvad så, hvis jeg havde været en af de mange veteraner, der lider af en svær psykisk sygdom, og så havde fået de her beskeder? Så havde jeg klappet hælene sammen og accepteret det, for sådan er veteraner vant til at gøre. Det her er bare for urimeligt til, at jeg kan ignorere det, fortæller Jeppe Jensen til Berlingske.

Siden 2011 er veterankortet blevet sendt til 32.000 danske veteraner.

FAKTA: Veterankortet

Veterankort sendes til nuværende og tidligere medarbejdere, der har været udsendt i Forsvarets internationale operationer.  

Indehaveren kan bruge dette til at legitimere sig som veteran og derigennem modtage anerkendelse for sin indsats.

Veterankortet er samtidig en opfordring til virksomheder, organisationer og offentlige instanser til at tænke i nye former for anerkendelse af veteraner, f.eks. i form af rabatter eller andre fordele.

Siden 2011 er veterankortet blevet sendt til 32.000 danske veteraner.

Mere information om, hvor kortet kan bruges, findes på www.veterankortet.info

Kilde: Forsvaret