Mogens Lykketoft: Husk nu lærdom fra Tamil-sagen

Når anonyme jurister i bogen ”Mørkelygten” fortæller, at folketingets medlemmer helt bevidst bliver fejlinformeret af juristerne i ministerierne, kan man drage paralleller til Tamil-sagen under Schlüter-regeringen i 1990’erne.

Det siger Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S) til TV 2.

- Lærdommen fra Tamilsagen i sin tid var jo, at hvis en embedsmand kommer under vejr med, at en minister administrerede - eller forlangte af administrationen - i strid mod loven, så havde man en forpligtelse til at henvende sig til statsministeriets departementschef, der så underforståede havde en forpligtelse til at stoppe det, lyder det fra Mogens Lykketoft.

Ifølge "Mørkelygten" – der er skrevet af den cavlingvindende journalist Jesper Tynell - er det normal praksis, at Folketingets udvalg ikke får de samme juridiske oplysninger som regeringen. Dermed skal de folkevalgte ofte tage beslutninger i folketingssalen på et forvrænget grundlag.

Mogens Lykketoft kalder oplysningerne i bogen for ”et alvorligt demokratisk problem.”

- Det er helt uacceptabelt, hvis man har en klokkeklar vurdering fra embedsmænd, at noget er i strid med f.eks. EU-lovgivningen og så påstå det modsatte i bemærkningerne til et lovforslag til Folketinget. Man må ikke lyve for Folketinget – jura er ikke en eksakt videnskab, og derr kan være tvivl, men den tvivl skal oplyses.

Overordnet ansvar er altid hos ministeren

Ifølge Mogens Lykketoft vil sagerne, hvor embedsmænd har pyntet på sagerne, indhente Folketinget, når lovene skal laves om, fordi der har været sjusk og unøjagtigheder.

- Fra den post hvor jeg sidder nu, som formand for Folketinget, tegner der sig et billede af, at det fører til den uacceptable tilstand, at Folketinget lovgiver på et forkert eller meget mangelfuldt grundlag. Det kan ingen være tjent med.

I bogen oplyser flere embedsmænd at det ligefrem er karrierefremmende at føje ministrenes ønsker. Ifølge Mogens Lykketoft ligger ansvaret både ministrene og embedsmændene:

- Det overordnede ansvar vil dog altid ligge hos de ministre, der foreholder nogle embedsoplysninger til Folketinget eller tvinger embedsmændene til at skrive noget andet end dét, de egentlig mener, slår Mogens Lykketoft fast.

Sagen bliver nu taget op i det sĂĄkaldte Nordskov Nielsen-udvalg i Folketinget, som har til opgave at kulegrave det danske embedssystem.

- Det synes jeg er en rigtig begyndelse for at fĂĄ ryddet op i den slags problemer.