Forvirring om valg-fejl: Var det aftalt på forhånd?

I næsten et år har Helle Plougmann siddet i byrådet i byrådet i Norddjurs Kommune, selvom mandatet burde have tilhørt en anden person.

Helle Plougmann blev ved kommunalvalget i 2013 valgt ind for Enhedslisten, men besluttede i august i år at forlade partiet og fortsætte i byrådet som løsgænger. Det har nu fået Enhedslisten til indgive en klage, fordi byrådspladsen, grundet Enhedslistens prioriterede opstilling, i første omgang burde have været gået til partifællen Inky Remy, der stod højere på listen. Og partiet vil ikke acceptere, at Helle Plougmann nu tager et af partiets to mandater i byrådet med sig, som hun har fået på grund af en administrativ fejl.

Forvirret? Du er ikke den eneste. For selv sagens hovedpersoner har en forskellig udlægning af, hvad der egentlig er sket.

Helle Plougmann siger til TV 2 Østjylland, at Enhedslisten i Norddjurs udmærket var bevidste om fejlen allerede i forbindelse med kommunalvalget. Her var Helle Plougmann opstillet som Enhedslistens nummer fire, men en uge før valget tilkendegiver Inky Remy, der er nummer to, samt partiets nummer tre, at de ønsker at trække sig, siger Helle Plougmann.  

På selve valgaftenen sker den formelle fejl så: Enhedslistens mandater bliver fejlagtigt fordelt som hvis partiets kandidater var opstillet på en sideordnet liste – altså at de to kandidater med flest stemmer bliver valgt ind.

- Den fejl er vi klar over, men vi vælger at sige, at det er jo den nemmeste løsning for os, så slipper vi for hele proceduren med at nummer to og tre skal trække sig. Så vi vælger derfor at sige, at den her fejl er til vore fordel, så den gør vi ikke noget ved, siger Helle Plougmann til TV 2 Østjylland.

Anden hovedperson afviser

Den udlægning afviser Inky Remy, der altså ikke fik Enhedslistens anden plads i byrådet, på trods af at hun var opstillet som nummer to.

- Jeg havde lige fået nyt arbejde, og hun (Helle Plougmann, red.) ville meget gerne ind i byrådet, så vi aftalte, at hun skulle være min suppleant i en periode, hvis nu vi kom ind med to kandidater, siger Inky Remy til tv2.dk.

- Men jeg forstår ikke det med, at vi skulle være opmærksomme på, hvad det var for en fejl. Borgmesteren og valgbestyrelsen siger selv, at de overhovedet ikke var opmærksomme på fejlen. Hvordan i alverden skulle vi så være opmærksomme på det? Vi bliver selvfølgelig klar over det, da hun så trækker sig og tager mandatet med sig – så tænkte vi, hvordan kan hun det? Vi havde jo bare tillid til, at hun skulle være min suppleant, og hvad proceduren var omkring alt det, det anede vi ikke noget om.  

Så det er forkert, når Helle Plougmann siger, at I var klar over fejlen ved valget, men besluttede at ignorere den, fordi du havde sagt, du ikke ville i byrådet alligevel?

- Vi kender ikke til selve proceduren. Vi havde bare den aftale, at hun skulle være min suppleant i starten.