Analyse: Nyt parti bliver ikke tungen på vægtskålen

Torsdag morgen er danskerne vågnet op til et nyt parti, "Nationalpartiet", som i dag klokken 11 præsenterer sit program.

Men hvorvidt partiet kommer til at skabe ændringer på den politiske scene, er endnu for tidligt at sige. Det siger TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

- De vil godt kunne vække klangbund blandt indvandrere og folk, som sympatiserer med indvandrere. Umiddelbart vil de nok tage vælgere fra SF, Enhedslisten og måske Radikale Venstre. Det er jo nok ikke Dansk Folkepartis vælgere, de tager. De bliver nok ikke tungen på vægtskålen, siger han.

Ikke så nemt som det lyder

I første omgang gælder det dog om at indsamle ca. 20.000 underskrifter, så de kan stille op til det kommende Folketingsvalg. Og det kan være en udfordring nok i sig selv.

- Den første halvdel er altid lettere. Der er familie, venner og andre der sympatiserer. Men det er altid svært at samle den sidste halvdel. Og de skal skynde sig, for der er snart valg og det er ikke så nemt, som det lyder, siger Lautrup-Larsen og henviser til at underskriftsindsamlingen til Uffe Elbæks nye parti "Alternativet" er gået mere eller mindre i stå. 

Haugaard eller Ny Alliance

Men hvis det lykkes at stille op til Folketingsvalget, så kan det sagtens tænkes, at partiet når over spærregrænsen på to procent og således ender i Folketinget med mindst fire mandater.

- Jacob Haugaard kunne jo i sin tid blive valgt. Så det kan jo lade sig gøre. Men hvis partiet bliver en succes, så er der fortsat udfordringer. Så skal de stille op overalt i landet. Og så er faren, at de ligesom Ny Alliance kan ende med at blive uvenner over, hvad det hele går ud på, siger Peter Lautrup- Larsen og tilføjer at Centrum Demokraterne på et tidspunkt var større end de Radikale.

- Og nu er de ingen steder at finde.

Ingen bundvending

Men i udgangspunktet er det Danmarks første indvandrerparti, ført an af de tre brødre Kasif, Aamer og Asif, der er børn af pakistanske indvandrere, som i dag vil præsentere et helt nyt parti med et nyt partiprogram for danskerne.

- Umiddelbart virker det til, at de vil være en slags antiparti til Dansk Folkeparti. Det lyder sådan, når de skriver, at de vil tage de danske værdier tilbage, siger Peter Lautrup-Larsen.

Han mangler fortsat at se mere til partiet og dets stiftere.

- Der er jo umiddelbart tale om gode kommunikatørere og mange vil nok mene, der er tale om et frisk pust. Men forløbig er det en fiks ide og der er langt fra tanke til handling. I hele Danmarks politiske historie har flere prøvet at bryde igennem uden held. Indtil videre ser jeg ikke nogen bundvending i dansk politik.

Nationalpartiets mærkesager

Værdipolitik

- 24-års reglen skal afskaffes. Alle skal have ret til at vælge deres partner.

- Ingen forbud mod religiøse symboler i det offentlige rum. Alle har den grundlovssikret ret til at færdes på gaden uanset hvilke religiøse eller kulturelle symboler de bærer.

- Tilknytningskravet på 26 år skal ophæves.

Velfærdspolitik

- Mere tillid til offentlige ansatte

- Afbureaukratisering i den offentlige sektor

- Mere kvalitet i folkeskolen - skolereformen skal revurderes

- Flere varme hænder i sundhedsvæsenet