Messerschmidt: Regeringen skal kæmpe for Dankortets overlevelse

Regeringen bør kaste sig ind i kampen for at sikre Dankortets overlevelse.

Sådan lyder opfordringen fra Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet, Morten Messerschmidt, efter at Berlingske i dag kan fortælle, at nye EU-regler truer med at tage livet af det danske betalingssystem.

- Regeringen har jo desværre forsømt at komme på banen før nu. Blandt andet havde man haft muligheden for at aktivere Folketinget i forhold til at gøre en subsidiaritetsindsigelse. Og det har man ikke magtet eller agtet. Og det er selvfølgelig beklageligt, siger Morten Messerschmidt og fortsætter:

- Og derfor opfordrer jeg nu til, at man kommer på banen i Ministerrådet. Vi ved, at der er flere lande, der har samme udfordring med deres debet-kort, og at man derfor bør lave en alliance blandt de lande for at skabe en forståelse i Kommissionen og Rådet for, at det her er noget skidt. Og så vil vi selvfølgelig i Parlamentet forsøge at mobilisere en tilsvarende forståelse.

Ny forordning

Stridens kerne er en såkaldt forordning, som EU barsler med, og som har til formål at gøre det billigere for europæerne at bruge eksempelvis MasterCard eller Visa. Men ifølge eksperter truer forordningen det danske betalingskorts overlevelse.

Bliver forordningen vedtaget, må gebyret på et kreditkort nemlig højst udgøre 0,2 procent af den samlede transaktionssum, og det vil ved små køb dermed give langt færre penge til de danske banker end de 60 øre, som butikkerne i dag skal betale for hver Dankort-transaktion.

Den kommende forordning er endnu et eksempel på et område, som EU slet ikke bør blande sig i, mener Morten Messerschmidt:

- Det danske Dankort har fungeret upåklageligt i de mange år, det har eksisteret. Og derfor er der overhovedet ingen grund til, at EU begynder at regulere her. Det ville være rart, hvis et flertal i Folketinget havde brugt sin mulighed for at gøre den indsigelse gældende allerede for måneder siden. Men den mulighed har Europa-udvalget forsømt. Og nu er der kun den politiske magtkamp tilbage. Og den håber jeg, at man vil kaste sig ind i med større styrke.

Men er det i virkeligheden ikke meget fornuftigt, at man i det Europæiske indre marked sørger for også at ensrette reglerne for betalingskort?

- Når det handler om debet-kort, altså indskudsbetalinger, har vi i Danmark  en meget, meget fin ordning set for et forbrugermæssigt synspunkt. Så hvis man skal gøre noget, er det da den danske ordning, der skal rulles ud i Europa, og ikke betalingsordningen, der skal rulles ind i Danmark. Det må da handle om at harmonisere til gavn for forbrugerne og ikke til ugunst, siger Morten Messerschmidt.