Rokadernes dronning

Den rigtige dronning har været på den igen. For niende gang siden valget i 2011, har hun haft besøg af rokadernes dronning, statsminister Helle Thorning-Schmidt, der ville præsentere nye ministre. En gang da Helle Thorning-Schmidt overtog regeringsmagten fra Lars Løkke Rasmussen, og otte gange siden i forbindelse med de såkaldte regeringsrokader.

De otte regeringsrokader på tre år gør Helle Thorning-Schmidt til den mest rokadelystne statsminister i nyere tid. Med afstand. Selv hvis Thorning holder sig fra at lave flere rokader og venter et helt år, før hun udskriver valg, vil hun i sine 4 år ved magten have haft 2 rokader om året. Den tætteste konkurrent, Jens Otto Kragh, havde 1,2 om året fra 1962 til 1967.

Når Jens Otto Kragh er hendes nærmeste konkurrent, fortæller det os lidt om, at Thornings mange rokader ikke blot er et udtryk for, at regeringsrokader er en strategi, der langsomt er blevet mere populær over tid.  Anders Fogh Rasmussen var eksempelvis mindre ”rokerende” end sin forgænger Poul Nyrup Rasmussen.

I figuren ovenfor (tryk på pilen til højre) kan man se præcis, hvor meget Helle Thorning-Schmidt skiller sig ud. Den viser sandsynligheden for en rokade som en funktion af, hvor længe siden det er, at den seneste rokade blev foretaget. Den ene linje er tegnet på baggrund af de omkring 50 regeringsrokader, der er foretaget de seneste 50 år af ni forskellige statsministre . Den anden linje er tegnet på baggrund af Helle Thorning Schmidts regeringsperiode.

Den mindst rokerende statsminister de seneste 50 ĂĄr var Poul SchlĂĽter. I hans 10-ĂĄrige periode som statsminister var der kun fem regeringsrokader. Lige sĂĄ mange som Thorning har haft det seneste ĂĄr.