Enhedslisten vandt lodtrækning om magtfulde pladser

Det bliver Enhedslisten, der kommer til at sidde som den fjerde næstformand i Folketingets magtfulde præsidium. SF's Steen Gade må dermed overlade sin plads til Per Clausen.

Det står klart, efter Folketinget i dag blev nødt til at trække lod mellem SF’s Steen Gade og Enhedslistens Per Clausen. Det skyldes, at SF har mistet fire medlemmer af deres folketingsgruppe, og dermed er de to partier lige store.

Dermed får Enhedslisten også plads i Folketingets såkaldte Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne – eller kontroludvalget, som det hedder i daglig tale. Det vil dog næppe være Per Clausen, men muligvis partiets retsordfører, Pernille Skipper, som i givet fald skal kæmpe for øget åbenhed og kontrol med efterretningstjenesterne.

Per Clausen: Alternativer til samråd og kommissioner

Per Clausen har tidligere udtalt, at han som medlem af Folketingets Præsidium blandt andet kæmpe vil for, at Folketinget får skærpet muligheden for at undersøge regeringen gennem høringer i parlamentet. Derudover skal der være et alternativ til at kalde ministrene i et samråd eller nedsætte en kommission, som måske vil være år om at udrede en sag.

 Samtidig vil Enhedslisten kæmpe for et offentligt register over lobbyisters besøg hos folketingsmedlemmer, så offentligheden kan følge med i, hvem der forsøger at påvirke hvilke politikere.

 - Den åbenhed bør der være i vores parlamentariske system, siger Per Clausen.

Bekymring over Enhedslisten i kontroludvalg

Flere borgerlige politikere udtrykte tidligere tirsdag bekymring for, at Enhedslisten fik en plads i kontroludvalget.

 - Det er et parti, der har rødder i kommunismen og hele den historie, der er i forbindelse med Sovjetunionen. Medlemmerne har også en særlig holdning til, hvad der skal være offentligt. Det ligger jo meget langt fra min opfattelse af den virkelighed, som gør, at man kan få indblik i de allermest fortrolige informationer, siger udenrigsordfører Søren Pind (V).

 Den slutning er formand for Folketingets Retsudvalg, Peter Skaarup (DF), og retsordfører Tom Behnke (K) enig i.

Folketingets formand er derimod ”fuldstændig overbevist om” at ethvert medlem af folketinget overholder Grundloven og de love og bestemmelser, som et flertal har vedtaget.

- Jeg troede, at vi for længst var ude over en diskussion om, hvorvidt nogen er mere stuerene end andre. Jeg kan slet ikke se det problem, som andre peger på. Jeg har fuld tillid til, at uanset hvem der bliver valgt til kontroludvalget, så overholder man de regler, som der er blevet fastsat, sagde Mogens Lykketoft til TV 2.

Som nyt medlem af Folketingets Præsidium skal Per Clausen indstille sig på at tage pænt imod kongehuset ved Folketingets åbning, selvom det vil være i strid med Enhedslistens grundholdning om, at kongehuset ikke bør have nogen rolle at spille i Folketinget.

Sidst der blev trukket lod i Folketinget var i 1998, da man skulle afgøre om den eftertragtede post som formand for Folketinget skulle gå til Venstres Ivar Hansen eller Socialdemokraternes Birte Weiss. Ivar Hansen vandt lodtrækningen.