Enhedslisten sender våben-penge til kurdere i Syrien

Enhedslisten donerer nu penge direkte til de kæmpende kurdere i Syrien, der i disse uger er under angreb fra terrorgruppen Islamisk Stat(IS).

Mere end 30.000 kroner vil Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen senere i dag overrække til Saleh Muslim, som er en af de øverste ledere for de kurdiske styrker i det nordlige Syrien, og som besøger Danmark fredag. Penge, som stammer fra en lyn-indsamling gennemført i Enhedslistens afdelinger rundt om i landet den seneste uge.

- Situationen i det nordlige Syrien omkring byen Kobani er lige nu fuldstændig desperat. IS står to kilometer fra byen og halshugger og massakrerer civilbefolkningen. Kurderne bliver fuldstændigt svigtet, siger Nikolaj Villumsen og fortsætter:

- Den danske regering har afvist Enhedslistens forslag om at støtte kurderne i Syrien på linje med den støtte vi allerede giver til i Nordirak. Så nu forsøger vi med den her symbolske støtte at bidrage til den generelle indsamling, der sker rundt omkring i andre lande.

”De mangler desperat våben”

Støtten gives med det formål at ”støtte kurdernes forsvar af byen”, og det er helt op til kurderne selv, hvad de vil bruge pengene på, understreger Nikolaj Villumsen. Han regner dog med, at de mere end 30.000 kroner vil blive brugt til at købe våben til de trængte kurdiske styrker:

- Situationen er den, at kurderne siden de smed Assads regime på porten, har skabt et sekulært og demokratisk styre i de her områder. De har også været i stand til at holde IS væk, indtil IS erobrede de tunge amerikanske våben ved Mosul (by i Irak under IS’s kontrol, red.) og satte et massivt angreb ind, som har stået på i over 14 dage nu. Og kurderne mangler desperat våben til at kunne ødelægge de tanks, som IS angriber med. Så vi giver de her penge, og så må kurderne selv bestemme, hvad de bruger dem til. Vi ønsker at bidrage til forsvaret af de hundredetusinder af civile, der lige nu trues af massakrer.  

Hvorfor er der behov for denne støtte, samtidig med at I ikke vil støtte op om, at danske F16-fly deltager i kampen mod netop IS?

- Regeringens forslag om at gå i krig i Irak igen gør jo intet for kurderne i det nordlige Syrien. Tværtimod, så blev Enhedslistens forslag om at hjælpe netop de her demokratiske kræfter mod den truende katastrofe afvist. Så vi forsøger med det her forslag helt konkret at yde en støtte til kurdernes forsvarskamp, men vi håber også at være med til at rejse en debat om, hvorvidt Danmark ikke burde hjælpe i den her tragiske situation, hvor demokratiske kræfter trues af udslettelse, siger Nikolaj Villumsen.

Er det ikke et ret drastisk skridt for et parti direkte at samle ind til køb af våben i forbindelse med en konflikt?

- Det er en meget desperat situation, der er omkring Kobani. Og kurderne kæmper en fuldstændig ensom kamp, hvor den danske regering afviser at hjælpe, og den tyrkiske regering direkte modarbejder dem. Så der er akut behov for hjælp, og her viser Enhedslisten så vores symbolske solidaritet.

Nyhedsbureauet AP skrev torsdag, at IS nærmer sig Kobani og at de kurdiske styrker nu er ved at forberede sig på decideret gadekamp i byen, der ligger tæt ved den tyrkiske grænse.

Enhedslisten og Saleh Muslim, der er leder PYD – et af de største politiske partier i den kurdisk kontrollerede del af Syrien – holder pressemøde på Christiansborg fredag kl. 13.

Hvad er IS?

* IS er forkortelsen for Islamiske Stat.

* Sunnimuslimske IS var tidligere en del af terrornetværket al-Qaeda i Irak.

* Al-Qaeda har erklæret, at IS ikke er en del af al-Qaeda, der beskylder gruppen for at bruge for meget vold og for at være "frafalden" eller "hedninge".

* IS ledes af Abu Bakr al-Baghdadi.

* Gruppen kæmper for at oprette en sunnimuslimsk stat efter de fundamentalistiske IS-forskrifter i en del af Irak og Syrien.

* IS kæmper også i den syriske borgerkrig.

* I april indledte IS en kampagne i den syriske Deir Ezzin-provins, der grænser op til Iraks Nineveh-provins med Mosul.

* De seneste uger har IS gennemført en række brutale halshugninger på gidsler. Halshugninger som er blevet optaget på video og efterfølgende offentliggjort på nettet.

* Jessica Lewis fra tænketanken Institute for the Study of War i Washington mener, at IS er noget andet end en terrortrussel.

* - Dette er en konventionel militær fjende, som kæmper for en stat, der indebærer ødelæggelsen af Irak og Syrien, som vi kender dem. Det er ikke blot en terrortrussel, siger hun til Reuters.

Kilder: Reuters, AFP, dpa