Overblik: Her er Danmarks rolle i kampen mod IS

Klokken 9.30 torsdag skal syv danske F 16-fly være sendt til Irak. Men en afstemning, der skulle være foretaget onsdag, er blevet udskudt til torsdag 09.00 - kun en halv time før, flyene skal lette.

De borgerlige partier vil nemlig granske, hvorvidt der er tale om landsforræderi, hvis danske statsborgere rejser til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat - hvilket vil betyde, at de kommer til at kæmpe mod det danske bidrag til netop bekæmpelsen af Islamisk Stat.

De danske F 16-fly er en del af det danske bidrag til en bred koalition, der skal bekæmpe den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat. 

Danmark skal bidrage med syv F 16-fly, og i forvejen bidrager vi med et Hercules-transportfly. Samtidig skal op mod 140 danskere sendes afsted i forbindelse de syv fly, mens de også skal bistå til træning af irakere og kurdere i Irak. Helle Thorning-Schmidt har dog afvist, at de danske soldater skal sendes i kamp på landjorden.

Det er endnu uvist, hvilke opgaver de syv F 16-fly skal løse af opgaver – det kan være overvågning af luftrum såvel som bombninger.

Mere end 50 lande er med i koalitionen, der både skal løse militære og humanitære opgaver. Her kan du danne sig et overblik over samarbejdet.

Overblik

* Den 5. september danner flere NATO-allierede og partnere en koalition mod Islamisk Stat i Irak. Danmark er med i gruppen, som derudover tæller USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Italien, Tyrkiet, Polen, Canada og Australien.

* Koalitionens mål er at nedkæmpe Islamisk Stat, specifikt i Irak, hvor gruppen har erobret terræn særligt i den nordlige del af landet. Det kan dog ikke komme på tale at indsætte landsoldater i bekæmpelsen af islamisterne, lyder det blandt andet.

* Under en konference i Paris den 15. september går 26 lande, deriblandt Danmark, og tre internationale organisationer sammen om en erklæring, om at de vil hjælpe den irakiske regering med at nedkæmpe og udrydde Islamisk Stat (IS) i Irak.

* Følgende lande er med i erklæringen fra Paris: Bahrain, Belgien, Canada, Danmark, De Forenede Arabiske Emirater, Egypten, Frankrig, Holland, Irak, Italien, Japan, Jordan, Kina, Kuwait, Libanon, Norge, Oman, Qatar, Rusland, Saudi-Arabien, Spanien, Storbritannien, Tjekkiet, Tyskland, Tyrkiet og USA.

* Derudover tilslutter Den Arabiske Liga, EU og FN sig.

* Den amerikanske præsident har tidligere meldt ud, at han ikke vil tøve med at udvide luftangrebene mod Islamisk Stat til Syrien, men Danmark og flere andre lande har meldt ud, at de har fokus på IS' fremmarch i Irak.

* Natten til tirsdag indledte USA det første angreb mod IS i Syrien med støtte fra Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Jordan, Bahrain og Qatar.

* Den humanitære bistand (i parentes beløbet i millioner amerikanske dollar):

Japan (7,8), Schweiz (10), Norge (6), Danmark (3,8), Australien (4,6).

Finland, Ungarn, Irland, Italien, Luxembourg, New Zealand, Sydkorea og Spanien har også givet tilsagn om humanitær støtte gennem FN's nødhjælpsorganisation Ocha.

Tyrkiet stiller indtil videre med 100 lastbiler med nødhjælp og har oprettet en flygtningelejr nær grænsen til Irak. Samtidig afviser landets regering ikke at hjælpe militært.

I denne artikel kan du se, hvad de forskellige lande bidrager med.

Hvad er IS?

* IS er forkortelsen for Islamiske Stat.

* Sunnimuslimske IS var tidligere en del af terrornetværket al-Qaeda i Irak.

* Al-Qaeda har erklæret, at IS ikke er en del af al-Qaeda, der beskylder gruppen for at bruge for meget vold og for at være "frafalden" eller "hedninge".

* IS ledes af Abu Bakr al-Baghdadi.

* Gruppen kæmper for at oprette en sunnimuslimsk stat efter de fundamentalistiske IS-forskrifter i en del af Irak og Syrien.

* IS kæmper også i den syriske borgerkrig.

* I april indledte IS en kampagne i den syriske Deir Ezzin-provins, der grænser op til Iraks Nineveh-provins med Mosul.

* De seneste uger har IS gennemført en række brutale halshugninger på gidsler. Halshugninger som er blevet optaget på video og efterfølgende offentliggjort på nettet.

* Jessica Lewis fra tænketanken Institute for the Study of War i Washington mener, at IS er noget andet end en terrortrussel.

* - Dette er en konventionel militær fjende, som kæmper for en stat, der indebærer ødelæggelsen af Irak og Syrien, som vi kender dem. Det er ikke blot en terrortrussel, siger hun til Reuters.

Kilder: Reuters, AFP, dpa