Lidegaard: Forstår ikke hvorfor V vil dømme efter mildere paragraf

Afstemningen om at sende syv F 16-fly til Irak i kampen mod IS skulle onsdag aften have været en formalitet, men udviklede sig til et større slagsmål, og afstemningen blev udskudt til torsdag morgen klokken 09.00.

Baggrunden var et krav fra de borgerlige partier, der vil sikre, at de danskere der kæmper med IS kan dømmes for landsforræderi. Den garanti kunne udenrigsminister Martin Lidegaard (S) ikke stille. Ifølge ham er det også ligegyldigt, fordi de i forvejen kan dømmes efter terrorparagraffen, der faktisk kan udløse en hårdere straf.

- Grunden til, at det er en lidt hul diskussion er, at hvis man dømmer efter terrorparagraffen, som man helt sikkert kan, så risikerer man livsvarigt fængsel, hvorimod den anden paragraf kun giver op mod 16 år. Så terrorparagraffen er faktisk hårdere, og jeg forstår ikke, hvorfor Venstre synes, det er så vigtigt, sagde han til TV 2 News,

Diskussionen har resulteret i et samråd med justitsminister Karen Hækkerup og udenrigsministeren forud for den endelige afstemning klokken 09.00.

I sidste ende er det op til domstolene, siger Martin Lidegaard.

- Det er vigtigt at tilkendegive, at de personer skal straffes hårdt, og det bliver de, hvis man læser terrorparagraffen, og man kan godt tilkendegive, at man også vil dømme efter den mildere paragraf, men det kan jeg som minister ikke garantere, det er op til domstolene, siger ministeren til TV 2 News.

Dansk Folkepartis forsvarsordfører Marie Krarup sagde før samrådet, at man under alle omstændigheder ville stemme for, at man sender de syv F 16-fly mod Irak som planlagt. 

Du kan følge udviklingerne på Christiansborg på tv2.dk og TV 2 News resten af dagen.