Folketinget har stemt ja: Flyene er på vej til Irak

94 folketingspolitikere har netop stemt for at sende syv danske F16-fly af sted til Mellemøsten for at deltage i den amerikanske koalitions bekæmpelse af Islamisk Stat (IS) i Irak.

Flyene skulle være lettet torsdag kl. 09.30, men afstemningen i Folketingssalen blev i går udskudt, da de borgerlige partier - Liberal Alliance, De Konservative, Venstre og De Konservative - stillede spørgsmål ved, om de danske statsborgere, der kæmper på IS' side mod de danske styrker, kan straffes for landsforræderi.

Først kl. 9.31 i dag - efter et samråd med udenrigsminister Martin Lidegaard (R) og endnu en debat i folketingssalen - endte afstemningen med et ja. 

- Jeg har for et øjeblik siden talt med forsvarschefen og sagt til ham, at nu er der grønt lys for at flyene kan gå på vingerne. Der er selvfølgelig nogle praktiske ting, der skal falde på plads, nu hvor Folketinget først blev færdig efter 09.30, men forventningen er, at flyene er i luften i løbet af en times tid. Vores dygtige piloter er klar, og nu kan de kommer på arbejde, lyder det fra forsvarsminister Nicolai Wammen (S) til TV 2.

- Danskerne får base i Kuwait

Udskydelsen af afstemningen i Folketingssalen sent onsdag aften afstedkom voldsomme reaktioner fra både rød og blå side. Forløbet har dog også været højst usædvanligt, lyder det fra TV 2's politiske redaktør, Anders Langballe.

- Der plejer at være en bredere forståelse, når det handler om at sende danske soldater ud i skarpe missioner. Der er blevet draget meget mere indenrigspolitik ind, end der normalt bliver, siger han.

Han påpeger, at forløbet op til afstemningen i Folketingssalen onsdag også har været speciel:

- Nogen kan huske, hvordan Venstres Lars Løkke Rasmussen var ude - mens regeringen sad og forhandlede med amerikanerne - krævede, at man meldte det danske bidrag ind, inden amerikanerne bad om et bidrag.

Han siger videre:

- Regeringen virkede uforberedt, og man kan med en vis ret undre sig over, hvor Justitsministeren var. Det er en kæmpe beslutning med betydning langt ind på Justitsministeriets område, men justitsministeren var der ikke. På den måde har det været et anderledes – nogen vil sige uskønt – forløb. 

De danske F16-fly flyver senere torsdag til Kuwait, som bliver udgangspunktet for den danske indsats.

Ni personer stemte mod at sende de syv F16-fly til Mellemøsten, mens ingen stemte hverken for eller mod.