Analyse: Fogh vil udnytte sit unikke netværk

Få mennesker har et netværk som Anders Fogh Rasmussen. Og det er i høj grad Foghs erfaringer og bekendtskaber fra tiden som først statsminister og siden generalsekretær i NATO, som danskeren fremover skal trække på, når han skal yde rådgivning i sin egen nystiftede virksomhed ’Rasmussen Global’.

Sådan lyder analysen fra TV 2s tidligere EU- og NATO-korrespondent Olav Christensen, der har fulgt Anders Fogh Rasmussen tæt i en årrække.

- For en regering i et mindre land, for en stor virksomhed, eller for en interesseorganisation, der vil forsøge at påvirke beslutninger eller bare vil blive hørt på øverste niveau, vil der næppe være et mere oplagt bud at tage kontakt til end Anders Fogh Rasmussen, siger Olav Christensen og fortsætter:

- Han kender alle de store statsledere personligt. Han vil vide, hvad tankegangen er i Berlin hos Merkel, hvordan Cameron arbejder i London, og Hollande agerer i Paris. Og i kraft af sin tid både som statsminister og NATO-chef har han også et indgående kendskab til, hvordan EU-systemet fungerer indefra.

Kender USA

Med fem år i spidsen for NATO har Fogh desuden opbygget et værdifuldt kendskab til amerikansk politik, understreger Olav Christensen.

- Han mødtes som statsminister med Bush, og i tiden som NATO-chef har han været i løbende dialog med præsident Obama og USA's øvrige øverste ledelse. Det må have givet ham et godt indblik i, hvordan Washington fungerer, og hvordan USA agerer og tænker geopolitisk.

Olav Christensen forudser, at et bredt udsnit af ”kunder” nu vil forsøge at drage nytte af Foghs adgang til nogle af verdens mest magtfulde personer.

- Det spændende vil også blive, hvilke kunder han vælger at arbejde for. Det bliver noget af den slags han ikke vil fortælle om, men jeg er overbevist om, at også regimer og organisationer vi normalt ikke opfatter som guds bedste børn, vil melde sig i køen. Man skal nok vælge sine kunder med omtanke. 

I videoen øverst kan du se Olav Christensens analyse på TV 2 NEWS om Anders Fogh Rasmussens fremtid.

Anders Fogh Rasmussen

Født 26. januar 1953 på Djursland.

Cand.oecon. fra Aarhus Universitet i 1978.

Formand for Venstres Ungdom 1974-1976.

Valgt til Folketinget første gang 1. oktober 1978.

Skatteminister og siden økonomiminister i Poul Schlüters regering.

Danmarks statsminister fra november 2001 til april 2009.

Gift med Anne-Mette Rasmussen. Parret har sammen tre børn.